Meny

Asylsøker fikk regning for fødsel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørlandet sykehus krever 17.000 kroner i betaling av en kvinnelig asylsøker som fødte på sykehuset i Kristiansand. Dette får SV til å reagere.

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder frykter slike episoder kan føre til utrygge hjemmefødsler for asylsøkere.

– I verste fall kan det medføre at det blir en hjemmefødsel under dårlige forhold. Jeg mener våre forpliktelser etter barnekonvensjonen tilsier at vi ikke lager økonomiske barrierer for at folk kan få nødvendig fødselshjelp, sier Hagestad til NRK.

Paret fra Etiopia har ikke råd til å betale 17.000 kroner. Mannen har oppholdstillatelse, mens kona fikk avslag på asylsøknaden mens hun var gravid.

Må betale

Stortingsrepresentant Kari Henriksen fra Vest-Agder Arbeiderparti mener at asylsøkere som oppholder seg ulovlig i Norge, må regne med å måtte betale slik reglene er i dag.

Men hun mener sykehusene bør vurdere hver enkelt sak.

– La oss si det er noen som har fått svar på søknaden sin to måneder før de skal føde og ikke rekker å komme tilbake til sitt eget land, eller at de føder for tidlig, sier Henriksen.

Reagerer

SVs helsepolitiske talsperson og medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, Geir-Ketil Hansen, mener det er en oppsiktsvekkende praksis å sende regningen for en fødsel til en asylsøker som åpenbart ikke kan betale.

– Barnets beste og kvinners rett til helsestell må alltid komme først. Det å føde utenfor sykehus uten kyndig veiledning kan være svært farlig for både mor og barn. Vi må stoppe tiltak som hindrer fødsler under forsvarlige forhold, sier Hansen til NTB.

Han mener at man må få slutt på denne praksisen.

– Dette bryter med barnekonvensjonen og jeg mener det bryter med det vi har fastslått om rett til helsehjelp for folk uten lovlig opphold, sier Hansen.

Les flere nyheter her

Populært