Meny

Utøya-helten Marcel Gleffe:

- Medaljer hjelper

Marcel Gleffe er en av heltene fra redningsarbeidet ved Utøya 22. juli. I Tyskland har han så langt fått fire utmerkelser, blant annet «Goldene Henne» for utvist sivilt mot. Men ingen norske myndigheter har ennå takket ham for innsatsen. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha reddet mer enn tyve ungdommer på flukt fra Utøya, har Marcel Gleffe kun fått heder og ære i hjemlandet. - Men hvis Norge tenker at de ikke trenger noen helter, så er det greit for meg, sier han.
Marcel Gleffe (32)

Den tyske håndverkeren har fått en rekke priser i hjemlandet etter at han 22. juli reddet mer enn 20 ungdommer på flukt fra massedrapene på Utøya.

27.09.11: Som reservist i Bundeswehr mottok han en utmerkelse i Reichstag, Berlin.

28.09.11: Gleffe mottar prisen «Goldene Henne» (Den gyldne høne) for sivilt mot i Berlin som deles ut av tidsskriftet «Super Illu».

04.10.11: Han får en føderal utmerkelse fra den tyske presidenten Christian Wulff.

14.10.11: Den tyske innenriksministeren Hans-Peter Friedrich tildeler Gleffe spesialutmerkelsen under  utdelingen av XY-preis 2011, en pris for de som bistår ofrene for kriminalitet.

SKI (ABC Nyheter): Marcel Gleffe (32) skulle vise frem sitt nye hjemland for foreldrene og familie på besøk fra Tyskland. Å fiske gjedde i den stille Tyrifjorden skulle være høydepunktet.

I stedet havnet han og familien i etterkrigstidens verste norske mareritt. Da massedrapene startet på Utøya 22. juli, var den tidligere soldaten en av de første til å skjønne alvoret.

Gleffe var førstemann som dro ut på innsjøen med båt for å redde ungdommer som svømte for livet.

– Hvis Norge ikke trenger helter

Men i ettertid har han ikke blitt kontaktet av noen norske myndigheter og har heller ikke fått noen norske utmerkelser. I Tyskland har han hittil fått fire medaljer.

De viser at noen tenker på en, og det en har gjort. Det er vanskelig å forklare. Men hvis Norge tenker at de ikke trenger noen helter, så er det greit for meg, sier han til ABC Nyheter i sitt første intervju tilbake i Norge.

– Jeg var 30 meter unna strandkanten på det nærmeste, sier Gleffe som nå ønsker å bosette seg permanent i Norge.

Forrige tirsdag hadde han sin første arbeidsdag etter sykemelding. Taktekkeren er veldig glad for å endelig være tilbake i jobb og sammen med sine kollegaer.

Etter de ekstreme opplevelsene har han tilbrakt de siste tre månedene hjemme hos familien i småbyen Teterow i det nord-østlige Tyskland.

Les også: Tysk Utøya-helt hedret med medalje

Andre helter fra redningsarbeidet rundt Utøya som ABC Nyheter har snakket med, husker for eksempel ikke lyden av skuddene som falt den fredagen - selv om de også skal ha blitt skutt på.

Det gjør heller ikke Marcel Gleffe. Hjernen har blokkert ut akkurat den delen av innsatsen på vannet.

– Nei, jeg husker ikke lyden av skudd fra når jeg var på vannet. Men jeg husker godt de første skuddene som gjallet. Det må ha vært om lag klokken kvart over fem. Vi trodde først det var fyrverkeri, men så uteble rakettene - selv om vi så røyk ute på øya.

– Da skjønte jeg at noe måtte være galt, sier Gleffe.

Litt over halv seks er han ute på Tyrifjorden. Han ser da ingen andre båter på vannet og i noen minutter er han den eneste redningsmannen.

Før han kaster seg i båten har han observert med kikkert ungdommer som svømmer for livet.

Og på land er familien hans i gang med å hjelpe to jenter som akkurat har kommet  til Utvika camping etter 5-600 meters svømmetur fra Utøya:

Han skyter barn. He's killing kids!!!, roper de til skrekkslagne feriegjester.

32-åringen har erfaring fra den tyske hæren fra Kosovo i år 2000, men det var først i det fredelige Norge han ble skutt mot.

Samtidig har Gleffe mottatt fire priser for heltegjerningen denne dagen. Etter det ABC Nyheter kjenner til venter ytterligere heder og ære.

Allerede denne uka drar han til München for å markere en av prisene og delta i et direktesendt TV-show.

– Prisene har gjort meg stolt

Han har også gått til psykolog og fått hjelp til å bearbeide hendelsen.

– For meg har utmerkelsene vært til hjelp. De har hjulpet meg til å bearbeide inntrykkene, sier han.

Les også. Forsvarer manglende Utøya-innsats

Men fra norske myndigheter har han ikke hørt noe.

– Nei. Hvis det er en del av den norske kulturen at man ikke gir slike utmerkelser, så er det helt greit for meg. Men oppmerksomheten jeg har fått i Tyskland, den har hjulpet meg.

Prisene har gjort meg stolt, og alle de jeg har tatt imot har også vært på vegne av alle dem som deltok i redningsarbeidet.

– Slikt kunne også ha vært til hjelp for andre som var i samme situasjon og på sjøen den dagen, tror han.

Gleffe setter stor pris på tilbakemeldingene han har fått på sms og Facebook fra de han hjalp den dagen. Han stiller gjerne opp for private møter med overlevende.

– Jo, men det må skje når tiden er moden.

Faktaopplysning lagt til torsdag 10.11.11: I midten av september bestemte hovedstyret i Norges Livredningsselskap (NLS) seg for å hedre personer som reddet andre fra drukningsfare under den tragiske hendelsen 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune.

Les flere nyheter her

Populært