Meny

Grekerne sliter med å enes om ny regjering

Det har ligget i kortene at Lucas Papademos tar over som statsminister i Hellas. Men ingenting er sikkert før samlingsregjeringen blir kunngjort onsdag. Foto: Yiorgos Karahalis (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen om å utpeke Den europeiske sentralbankens tidligere visepresident Lukas Papademos til statsminister i Hellas skal ha støtt på uventede problemer. Nå nevnes også flere andre navn i diskusjonen.
Fakta om den siste utviklingen i Hellas

* I oktober ble EUs ledere samt private långivere enige om ettergi rundt 30 prosent av Hellas statsgjeld på 350 milliarder euro, 2.700 milliarder norske kroner.

* Til gjengjeld stilte de krav om at Hellas må redusere budsjettunderskuddet til under 3 prosent av bruttonasjonalprodukt innen 2014.

* Blant tiltakene for å nå målet er salg av statlige eiendeler, reduserte pensjoner og lønninger, kutt i den offentlige arbeidsstyrken og tiltak for å øke skatteinntektene

* 31. oktober utlyste statsminister Giorgos Papandreou en folkeavstemning om krisepakken.

* Den planlagte folkeavstemningen ble møtt med stor motstand både i hans eget parti og fra opposisjonen, som krevde nyvalg.

* 2. november ble folkeavstemningen framskyndet fra januar til begynnelsen av desember. Dagen etter sa Papandreou at den blir avlyst hvis opposisjonen støtter EUs kriseplan.

* EU og IMF har gjort det klart at det ikke blir noen ettergivelse av gjeld eller ny utbetaling før planen er vedtatt. Hellas' neste avdrag på gjelden forfaller 15. desember, og uten utbetaling vil landet da være konkurs.

* 7. november ble det kjent at Hellas' to største partier var enige om å danne en samlingsregjering. Avtalen innebærer at Papandreou går av som statsminister.

En samlingsregjering, med både de konservative og sosialistene representert, skal etter planen gjøres kjent senere onsdag, ifølge en talsperson ved den greske statsministerens kontor.

– Først skal statsministeren møte presidenten, så kommer presidenten til å sammenkalle til et møte for de politiske lederne, og deretter blir den nye regjeringen kunngjort, forklarer talspersonen.

Det er ikke kjent når møtene skal finne sted, men en anonym kilde i regjeringspartiet sier at den nye regjeringen blir kunngjort onsdag formiddag.

«Finn en løsning! En thriller med valget av statsminister «, utbasunerte avisen Ethnos i en overskrift onsdag.

Flere navn

Vassilios Skouris, president for EU-domstolen, blir etter all sannsynligvis ny gresk statsminister i stedet for Lucas Papademos, som har vært utpekt som den fremste kandidaten til nå, mener kilder i regjeringspartiet. Det er den samme kilden som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, som hevder dette.

Men inntil det er offisielt, spekuleres det videre rundt hvem som kan ta over statsministerposten etter Giorgos Papandreou.

Les også: Toppøkonom favoritt til å bli Hellas' nye statsminister

Greske medier har nevnt presidenten i landets nasjonalforsamling, Filippos Petsalnikos, som en mulig samlende figur. Apostolos Kaklamanis, som sitter i nasjonalforsamlingen for det regjerende PASOK, er et annet navn som er nevnt. Men begge de to har avvist at de er kandidater til stillingen som statsminister.

Papandereou ble nylig tvunget til å trekke seg etter å ha møtt massiv kritikk for sitt forslag om å legge EUs nye kriseplan for Hellas ut til folkeavstemning.

Les også: Trolig nyvalg i Hellas 19. februar

Dramatisk situasjon

For Hellas' nye regjering blir den første og viktigste oppgaven å sikre at den siste internasjonale redningsoperasjonen for landet blir gjennomført som planlagt. Denne pakken ble EUs ledere enige om på et toppmøte nylig.

På et mer overordnet plan blir regjeringens oppgave å gjenopprette politisk og økonomisk tillit til Hellas, samt å trygge landets plass i EU og eurosamarbeidet. Konkursspøkelset henger stadig over grekerne, som må få bedre orden i sine statsfinanser for å unngå et fullstendig økonomisk sammenbrudd.

Også for EU er det avgjørende at situasjonen stabiliserer seg. Eurokrisen har allerede spredd seg til Portugal, Irland og Italia, som nå selv opplever politiske omveltninger og at rentene landet må betale for å låne penger, skyter i været.


Les også:

Papandreou og Samaras enige om ny regjering

Papandreou kan gå av allerede søndag

Det går mot ny regjering i Hellas

Gjeldskrisen i Europa bekymrer nordmenn


Les flere nyheter her

Populært