Meny

Lippestad krever medietilgang for Breivik

To av Anders Behring Breiviks forsvarere, Geir Lippestad og Tord Jordet, på vei inn til et møte med Breivik på Ila fengsel tirsdag. Breivik må sitte i et glassbur når han skal møte forsvarerne sine. Foto: Berit Roald (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilgang til aviser, TV og radio er et av de viktigste kravene forsvarer Geir Lippestad vil stille på vegne av sin klient i retten mandag.

Geir Lippestad og hans medforsvarer Tord Jordet møtte tirsdag sin klient Anders Behring Breivik til et siste forberedende møte før det kommende fengslingsmøte mandag.

Advokatteamet sier et av de viktigste kravene de vil fremme i retten, er at Breivik skal få tilgang til mediene. Han har så langt sittet 16 uker med brev-, besøks og medieforbud og i praktisk talt full isolasjon.

– Vi mener det er på tide å oppheve medieforbudet nå. Det er viktig for ham å få kunnskap om det som skjer i verden, sier Lippestad til NTB.

Les også: Breivik nervøs før fengslingsmøtet

Millioner av artikler

På spørsmål om forsvarerne vil sørge for at Breivik får tilgang til alt som tidligere er skrevet og sagt om ham, sier Lippestad at det er for tidlig å svare på hvordan dette vil bli løst praktisk.

– Han vil i hvert fall få tilgang til dagens aviser, og etter hvert internett. Om det er en forsvarers oppgave å gi ham tidligere klipp, det jeg vet jeg ikke. Det som er vår oppgave, er å sørge for at han får de rettigheter han skal ha, og det innebærer at han etter hvert skal ha medietilgang. Hva vi eventuelt henter inn av gamle ting, må vi se på, sier Lippestad.

Les også: Tingretten vil gi alle anledning til å se Breivik

Å gi Breivik tilgang til alt som er skrevet om ham siden terrorhandlingene 22. juli vil uansett bli en uoverkommelig oppgave. Et Google-søk på navnet hans viser overveldende 18,5 millioner treff. Bare i Atekst ligger det 31.400 artikler fra norske medier knyttet til Breivik.

I glassbur

Breivik har jevnlig møter med sine forsvarere: Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn i Ila fengsel. Vanligvis møter forsvarerne opp to og to. Lippestad forteller at forsvarerne ikke får oppholde seg i samme rom som klienten. Han sitter i et glassbur og forsvarerne får ikke slippe inn til ham.

– Dette er også en ting vi ønsker å ta opp. Det er alltid viktig når du skal møte et menneske å få være i samme rom. Det er viktig for å kunne tolke det som blir sagt, og for å kunne gjøre vurderinger, rett og slett, sier Lippestad.

Les også: Vil ha Breivik på videolink fra fengselet

Under politiavhørene på politihuset på Grønland får de sitte i samme rom.

– Vi har vært heldige ved at vi har kunne møte ham mange ganger i samme rom der, og det gir en mye enklere kommunikasjon. Men når avhørene etter hvert avtar, så vil det bli viktigere for oss å få møte ham utenfor glassburet på Ila.

Nervøs

Ifølge forsvareren er den terrorsiktede klienten nervøs foran det kommende møtet, som blir det første hvor pårørende, presse og publikum får være til stede.

– Men han sier også at han er klar for det, sier Lippestad.

Oslo tingrett har besluttet at Breivik selv ikke får delta under møtet, men må delta via videolink fra en celle på Ila fengsel. Forsvarerne har anket avgjørelsen fordi de mener dette truer Breiviks rettssikkerhet, og Lippestad sier de er klare for å ta saken helt til Høyesterett for å få prøvd saken.

Oslo tingrett besluttet tirsdag at de vil åpne dørene under rettsmøtet for alle, ikke bare fornærmede og presse, slik politiet ønsker. Politiet har så langt ikke avgjort om de kommer til å anke.

Les også:

Møt Breiviks medforsvarer

Politiet frigir nytt Breivik-bilde

Les flere nyheter her

Populært