Kjøttbransjen varsler mangel på pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan bli mangelvare til jul. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (Scanpix)
Pinnekjøtt kan bli mangelvare til jul. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

For få og tynne lam kan føre til pinnekjøttmangel før jul frykter kjøttbransjen, som nå ber om tollkutt. Nortura sier behovet for lam er kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En regntung sommer og dårlige beiteforhold får skylden for den varslede pinnekjøttmangelen, ifølge Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), skriver Nationen.

Lammene var tynnere enn vanlig da de kom tilbake fra beite i år, noe som fører til at bøndene venter med å sende lammet til slakt og i stedet fôrer dem opp på gården. Slaktevolumet i år er over 1 million kilo lavere enn i fjor, en nedgang på nesten ti prosent.

Les også: Ny krisetelefon for julemat

Fagrådgiver Finn Avdem i Nortura sier kvaliteten på kjøttet er god, men lammene som har kommet inn så langt i år er et halvt kilo lettere enn i fjor.

KLF sier at mangelen på lam gjør at det kan bli over 200.000 middager med pinnekjøtt i manko. De sende nylig forespørsel til Statens landbruksforvaltning (SLF) om lavere toll på lammeimport.

– Pinnekjøttprodusentene har ventet på de gode norske råvarene. Får de ikke dem er import nødvendig. Vi mener importbehovet er på 20.000 lam, sier markeds- og prognosesjef Endre Myhr i KLF.

Han antar at knapp tilgang på lam vil gi dyrere kjøtt i år.

Les også:

Jøss, jul allerede?

Vil gifte seg med juletre


Les flere nyheter her

Personvernpolicy