Meny

Minst politi på jobb når det skjer mest

Politiet i hovedstaden har minst bemanning på kvelds- og nattetid i helgene. Det er da behovet er størst. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ni ganger flere politifolk på jobb i Oslos gater på hverdagene enn på nattetid i helgene. Når kriminaliteten faktisk skjer, har store deler av politistyrken fri.

Kriminaliteten er lavest på dagtid fra mandag til fredag når det er flest politifolk på jobb. Det kommer fram i en intern rapport i Oslo-politiet for årene 2008 og 2009, som VG har fått innsyn i. Rapporten ble klar i fjor og har det siste året blitt presentert for ledelsen og tillitsvalgte i politiet.

Rapporten viser at de politifolkene som vanligvis er på jobb natt til lørdag og søndag, også er de yngste og minst erfarne. I tillegg viser regnestykket at antall politifolk som er på jobb i de kritiske timene natt til lørdag og søndag, er redusert med over 90 prosent i forhold til en alminnelig tirsdag formiddag.

Rapporten er basert på 100.000 hendelser som krevde politiassistanse, og disse er analysert opp mot når politiet var på jobb. Av om lag 2.500 ansatte i Oslo politidistrikt er rundt 800 i ordenstjeneste.

Les også: Natteravn for første gang

– Vi har vært sultefôret i flere år

Nær én av tre polititjenestemenn mener skiftordningene ikke er tilpasset til kriminaliteten.

Dette går fram av en politiundersøkelse av politiet som VG gjorde høsten 2010. Undersøkelsen ble foretatt blant et representativt utvalg på 5.000 medlemmer i Politiets Fellesforbund.

Visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt sier til avisa at misforholdet når hendelsen skjer og gapet i bemanningen har langt på vei blitt rettet opp. Sponheim mener at det er nok folk på jobb i helgene nå.

– Vi har mange hensyn å ta, alt fra arbeidsbestemmelser, hviletid og turnuslister. Men jeg tror politiforeningen er fornøyd med det som er gjort, sier visepolitimesteren.

Oslo Politiforening mener at den operative og synlige polititjenesten «har vært sultefôret i flere år».

Les også: Politiet sjekker video etter voldtekter

– Ja, vi har flere år påpekt den negative utviklingen hvor bemanning, spesielt i helgene, ikke er i tråd med kriminalitetsutviklingen. Vi er altfor lite synlige i bybildet, innrømmer fagforeningsleder Sigve Bolstad, som også er nestleder i Politiets Fellesforbund. Han sier det i snitt er mellom 30 og 40 politifolk på jobb om nettene i helgene i Oslo.

Et nirvana for kriminelle

Oslos politikere er sjokkert over hvor lite politifolk som er på jobb når voldtektsfaren er som verst.

– Dette er alarmerende. Det må være et nirvana for dem som ønsker å begå kriminalitet, sier bystyremedlem og kvinnepolitisk leder Julie Brodtkorb i Høyre.

Hun påpeker at synlig politi i gatene har blitt halvert siden 1987 mot en befolkningsvekst på 130.000.

Les også: Overfallsvoldtekt i Oslo

Også Jan Bøhler (Ap) reagerer kraftig.

– Det er 2.500 årsverk i Oslopolitiet, og de er nødt til å innstille seg på å jobbe mer når det skjer mer ute, sier Bøhler, som mener at ressursene fra de forskjellige politistasjonene må settes inn der det er størst utfordringer.

Les også:

Høyre ber Storberget sette inn politireserven mot voldtekter

 Fakkeltog mot voldtekter

Frp vil doble straffen for overfallsvoldtekt


Les flere nyheter her

Populært