Meny

Berlusconi bekrefter avgangen selv:

- Berlusconi går av til uka

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi bekrefter at han vil gå av, etter å ha mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.

Berlusconi ringte selv inn til Kanal 5, den største av hans tre TV-kanaler, og bekreftet at han går av.

– Jeg innser at jeg ikke har flertall lenger. Jeg vil derfor gå av for at det senere vil bli holdt valg, sa Berlusconi.

– Regjeringen vil gi finansmarkedene et tegn på at vi tar situasjonen alvorlig, sa han videre.

Berlusconi vil gå av etter at den økonomiske reformpakken for Italia er vedtatt, kunngjorde kontoret til den italienske presidenten tirsdag kveld.

– Når disse forpliktelsene er gjennomført, vil statsministeren levere inn sin avskjedssøknad til statsoverhodet, heter det i uttalelsen, som kom etter konsultasjoner mellom Berlusconi og president Giorgio Napolitano.

Ble forbannet over valgresultat:

Tidligere tirsdag vant Berlusconi avstemmingen om budsjettet, men fikk ikke flertall. 308 representanter av de 630 i forsamlingen stemte for å godkjenne statsregnskapet for i fjor.

316 stemmer var nødvendig for å få flertall.

Berlusconi skal ha blitt forbannet over avstemmingen og umiddelbart ha bedt om å få se listen over hvem som stemte imot.

– Jeg føler meg forrådt, sa han da han så de 11 navnene, melder BBC.

Etter å ha blitt ydmyket av internasjonale kolleger de siste ukene, fikk Berlusconi tirsdag et nytt slag i ansiktet, men denne gangen var det av sine egne.

Krevde avgang

Opposisjonen reagerte dermed øyeblikkelig med å kreve Berlusconis avgang.

– Avstemningen viser at Berlusconi ikke lenger har flertall i forsamlingen, sier lederen for opposisjonen i Italia, Pier Luigi Bersani.

– Lever inn din avskjedssøknad, fortsatte Bersani med klar adresse til Berlusconi.

Like før avstemmingen skal en av Berlusconis nærmeste samarbeidspartnere, Umberto Bossi, ha bedt statsministeren om å gå av.

– Vi har bedt ham om å gå av, sier Bossi.

Bossi leder partiet Liga Norte, som Berlusconis parti PDL har samarbeidet med i nasjonalforsamlingen.

Men statsministeren virker urokkelig og har ikke signalisert at han er på vei ut.

Hva som skjer videre er uvisst, men opposisjonen vil trolig kreve en mistillitsavstemning i løpet av nærmeste framtid, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Trodde han ville gå av

– Det er nå svært trolig at Berlusconi går av, men det er fortatt usikkert når og hvordan, sa professor Giacomo Vaciago ved universitetet Cattolica i Milano, til NTB like etter av valgresultatet var kjent.

– Jeg håper hans nærmeste allierte vil overtale ham til å gå. Han er blitt en belastning for partiet. Jeg tror de kommer til be ham slutte med å dra alle sammen ned i søla.

Finansmarkedene

Finansmarkedene har uttrykt klart håp om et regjeringsskifte i Italia. Tilliten både internt og internasjonalt til at Berlusconi får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende.

– Vi er midt i en global storm. Italia trenger troverdighet internasjonalt, skriver finansavisa Il Sole 24 Ore på lederplass.

Les flere nyheter her

Populært