Meny

IAEA:

- Iran ville utvikle atomvåpen

Dette bildet, som er tatt i 2009, viser det som skal være et anrikningsanlegg for uran i byen Qom. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA mener å ha funnet en rekke tegn på at Iran har forsøkt å utvikle atomvåpen.

IAEA har mottatt troverdig informasjon om at Iran i hvert fall inntil i fjor gjennomførte en rekke prosjekter og eksperimenter i den hensikt å utvikle kjernefysiske våpen.

Noen av virksomhetene pågår muligens fortsatt, ifølge en rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Såkalte høyeksplosive eksperimenter er en sterk indikasjon på en mulig utvikling av våpen, mener byrået.

Iran avviser rapporten på det kraftigste.

– Rapporten er ubalansert, uprofesjonell og politisk motivert, sier Irans IAEA-representant Ali Asghar Soltanieh. Iran har alltid hevdet at landets omstridte atomprogram kun er rettet inn mot fredelige formål.

– Ikke israelsk angrep

Ryktene om innholdet i IAEA-rapporten har igjen utløst rykter om et forestående israelsk angrep på iranske atomanlegg. Men forsvarsminister Ehud Barak gikk tirsdag ut mot medienes spekulasjoner.

– Israel har ikke besluttet å innlede noen form for militæroperasjon, sa Barak til israelsk radio.

– Krig er ingen piknik. Vi ønsker en piknik, ikke krig, sa Barak.

Han sa imidlertid ikke at en militær operasjon mot Iran er utenkelig.

– Israel har foreløpig ikke vedtatt å iverksette noen operasjon, fortsatte forsvarsministeren og kalte israelske mediespekulasjoner om et forestående angrep «villedende».

Militær dimensjon

– IAEA har alvorlige bekymringer angående en mulig militær dimensjon i Irans atomprogram, heter det i rapporten, som har et 13 siders vedlegg med tekniske beskrivelser av Irans forsøk.

Ifølge rapporten har Iran begynt å overføre kjernefysisk materiale til undergrunnsbunkeren Fordow, like utenfor byen Qom.

Den Wien-baserte FN-organisasjonen skriver, med henvisning til «troverdig» informasjon, at data «antyder at Iran har utført virksomhet som er relevant for å utvikle en kjernefysisk eksplosiv anordning».

– Informasjonen indikerer også at disse aktivitetene fram til slutten av 2003 skjedde i henhold til et strukturert program, og at noen aktiviteter kanskje fortsetter.

Utvide sanksjoner

USA kan komme til å innføre flere sanksjoner mot Iran på grunn av IAEA-rapporten, uttalte en amerikansk tjenestemann tirsdag kveld norsk tid.

Sanksjonene kan blant annet bli rettet inn mot kommersielle iranske banker og bedrifter.

Tjenestemannen mener derimot at det er lite sannsynlig at Irans olje- og gassindustri vil bli rammet av sanksjonene.

– Vi er nok ikke der ennå, sier han.

Kritisk

Russland sier at landet for lenge siden informerte IAEA om at russiske vitenskapsmenn kan ha hjulpet IAEA med utvikling av atomvåpen, og at rapporten ikke inneholder noe nytt.

Russland er derimot svært kritisk til at rapporten kommer nå.

– Vi har alvorlig tvil om berettigelsen av å avsløre innholdet av rapporten til et bredt publikum, især nå som det ser ut til å være en sjanse for å starte en ny dialog med Iran, sier det russiske utenriksdepartementet.

Les flere nyheter her

Populært