Meny

Berlusconi under økende press for å gå av

Italias statsminister Silvio Berlusconi vant avstemningen i nasjonalforsamlingen tirsdag. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi vant avstemningen i nasjonalforsamlingen tirsdag, men fikk ikke absolutt flertall.

308 representanter av de 630 i forsamlingen stemte for å godkjenne statsregnskapet for i fjor.

316 stemmer var nødvendig for å få flertall.

Avstemningen i det italienske parlamentet endte dermed med godkjenning av budsjettet, men stemmetallene viser at Berlusconi trolig ikke lenger har støtte i nasjonalforsamlingen. Det melder Reuters.

Berlusconi skal ha blitt forbannet over avstemmingen og umiddelbart ha bedt om å få se listen over hvem som stemte imot.

– Jeg føler meg forrådt, sa han da han så de 11 navnene, melder BBC.

Etter å ha blitt ydmyket av internasjonale kolleger de siste ukene, fikk Berlusconi tirsdag et nytt slag i ansiktet, men denne gangen var det av sine egne.

- Gå av

Les også: Skjebneavstemming for Berlusconi

Opposisjonen reagerte dermed øyeblikkelig med å kreve Berlusconis avgang.

– Avstemningen viser at Berlusconi ikke lenger har flertall i forsamlingen, sier lederen for opposisjonen i Italia, Pier Luigi Bersani.

– Lever inn din avskjedssøknad, fortsatte Bersani med klar adresse til Berlusconi.

Like før avstemmingen skal en av Berlusconis nærmeste samarbeidspartnere, Umberto Bossi, ha bedt statsministeren om å gå av.

– Vi har bedt ham om å gå av, sier Bossi.

Bossi leder partiet Liga Norte, som Berlusconis parti PDL har samarbeidet med i nasjonalforsamlingen.

Men statsministeren virker urokkelig og har ikke signalisert at han er på vei ut.

Hva som skjer videre er uvisst, men opposisjonen vil trolig kreve en mistillitsavstemning i løpet av nærmeste framtid, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Tror han går av

– Det er nå svært trolig at Berlusconi går av, men det er fortatt usikkert når og hvordan, sier professor Giacomo Vaciago ved universitetet Cattolica i Milano, til NTB.

– Jeg håper hans nærmeste allierte vil overtale ham til å gå. Han er blitt en belastning for partiet. Jeg tror de kommer til be ham slutte med å dra alle sammen ned i søla.

Finansmarkedene

Finansmarkedene har uttrykt klart håp om et regjeringsskifte i Italia. Tilliten både internt og internasjonalt til at Berlusconi får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende.

– Vi er midt i en global storm. Italia trenger troverdighet internasjonalt, skriver finansavisa Il Sole 24 Ore på lederplass.

Rekordlav oppslutning

Oppslutningen om Berlusconi i den italienske befolkningen er nå på rekordlave 22 prosent, og i finansmarkedene er det mange som ønsker Berlusconis avgang. Tilliten der og hos internasjonale ledere til at statsministeren får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende.

Tirsdag morgen steg renten som Italia må betale for å låne penger, til rekordhøye 6,73 prosent. Det er mer enn hva staten på sikt er i stand til å betjene. Italia har en statsgjeld på 120 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.Men selv om Berlusconi skulle bli tvunget til å gå, vil det fortsatt være svært usikkert om en ny regjering vil takle tillitskrisen og få presset gjennom nødvendige kutt.

Les også: Berlusconi avviser rykter om avgang

Les flere nyheter her

Populært