Meny

Norsk jaside og neiside:

Ja til EU og Nei til EU mister medlemmer

Mister medlemmer: Europabevegelsens leder Paal Frisvold (til venstre) og Nei til EUs leder Heming Olaussen. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemstallet er på vei ned idet Nei til EU samles til landsmøte fredag. Men det er ingenting mot raset Europabevegelsen opplever.

Nei til EU har på to år mistet 1418 medlemmer, samtidig som motstanden mot norsk EU-medlemskap har nådd helt nye høyder.

Fra oktober 2009 til oktober 2011 har medlemstallet i neibevegelsen gått ned fra 29.101 til 27.683. Det er en nedgang på 4,9 prosent.

Europabevegelsen har på sin side mistet 23,5 prosent av sine medlemmer bare siden nyttår.

Det går fram av Nei til EUs årsmelding som skal legges fram på organisasjonens landsmøte i Molde til helga, og opplysninger fra Europabevegelsen.

Dramatisk stemningsskifte

Nedgangen i Nei til EUs medlemsregister kommer stikk i strid med utviklingen i norsk EU-motstand:

Oktober 2009: Europabevegelsens leder Paal Frisvold jublet.

Da ønsket 41,4 prosent av folket seg EU-medlemskap. Avstanden fram til nei-siden var fattige 4,2 prosentpoeng, ifølge Klassekampens og Nationens EU-måling.

Oktober 2011 : Gapet mellom ja- og neisiden er økt til 51,2 prosent. 70,8 prosent av de spurte sier nei til EU. Bare 18,6 prosent av de spurte i Klassekampens og Nationens meningsmåling ønsket seg inn i EU.

Og dramatisk fall

Europabevegelsens årsrapporter viser at de hadde 6182 medlemmer i 2008, 5819 i 2009 og 5845 ifølge årsmeldingen for 2010, som ble presentert på landsmøtet i mars i år.

Les også: - Europabevegelsen er en frigjøringsbevegelse!

Men hva har skjedd siden nyttår?

Medlemstall per 4. november er 4474, opplyser konstituert generalsekretær Frode Fjeldstad til ABC Nyheter.

- Uttalelsen om EU-galskap har ledet til skred av innmeldelser i Europabevegelsen. Og bra er det, skriver imidlertid Europabevegelsens leder Paal Frisvold på twitter tirsdag.

Ifølge Frode Fjeldstad har 27 personer meldt seg inn de siste tre dagene.

Les flere nyheter

Populært