Meny

Folkeavstemning om ny lov i Mississippi:

Vil likestille abort med drap

«Personhood»-aktivister demonstrerer i Mississippi tidligere i år. Aktivistenen kjemper for å totalforby abort. Foto: Ap/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Mississippi avgjør i dag om et befruktet egg skal ha de samme rettighetene som et menneske. Det vil bety totalforbud mot abort.

Anti-abort bevegelsen «Personhood» gjør stor suksess i USA. I dag håper de på sin første store seier når innbyggerne i Mississippi går til urnene for å avgjøre om et befruktet egg skal ha de samme rettighetene som en person. Hvis ja, vil ødeleggelsen av et befruktet egg likestilles med drap.  

Rebecca Kiessling er abortmotstandernes triumfkort. De siste månedene har hun turnert Mississippi på jakt etter stemmer for den nye loven.

Resultat av voldtekt

Det som har gjort Kiessling til en stjerne blant USAs abortmotstandere er at hun selv er et resultat av voldtekt. Moren hennes prøvde forgjeves å få en abort etter å ha blitt voldtatt og truet med kniv 1968. På det tidspunktet kunne ikke en abort skje på lovlig vis i Michigan, og kvinnen endte med å føde barnet.

- Jeg tror på at hvert eneste barn fortjener beskyttelse, uansett hvordan det ble unnfanget. Jeg synes ikke jeg fortjener dødsstraff for min fars forbrytelse, sa Kiessling nylig til Time Magazine.

- Et barn er ikke det verste som kan skje en kvinne som har blitt voldtatt, mener hun.

Les også: Legestudenter vil ikke utføre abort

Ikke unntak for incest

Hvis forslaget blir vedtatt blir Mississippi den første i staten i USA som utstyrer befruktede egg med de samme rettighetene som et menneske. En «person» vil dermed inkludere «ethvert menneske fra det øyeblikket befruktning, kloning eller tilsvarende finner sted».

I ytterste konsekvens innebærer det at kvinner som tar abort risikerer å bli tiltalt for drap. Det blir ikke gjort noe unntak for incest eller voldtekt.

- Vi går bare til sakens kjerne, som er: Er dette en person eller ikke? Gud sier det er det, og vitenskapen har bekreftet det, sier Les Riley, grunnleggeren av «Personhood» i Mississippi, til The Washington Post. 

Les også: Hareide støtter omstridt abort-utspill

Initiativtakerne har så langt ikke lyktes andre steder i landet, mens abortmotstanderne har større tro på seier i Mississippi. Staten ligger midt i bibelbeltet, hvor det bare eksisterer én abortklinikk, ifølge avisen.   

Motstanderne av loven har pekt på en rekke, nesten komiske, konsekvenser forslaget kan få:

Vil man nå få stemmerett ved fylte 17 år og tre måneder? Vil gravide kunne benytte seg av kollektivfeltet reservert for biler med mer enn én passasjer? Skal gravide telle for to i folketellinger?

- Fatale konsekvenser

Leger har også advart mot at forslaget kan alvorlige og fatale konsekvenser for gravide kvinner. I kompliserte svangerskap vil ikke kvinnens rett til å overleve veie tyngre enn det befruktede eggets sjanse til å overleve.

- Mange tror at det kun handler om abort, men det gjør ikke det. Det vil være skadelig for kvinners helse, landets økonomi og ikke minst så vil det bety en stor statlig innblanding i våre liv, sier Valencia Robinson, en av aktivistene som kjemper mot forslaget, til Washington Post. 

Den nye loven vil også få konsekvenser for kunstig befruktning, og noen former for prevensjon vil bli ulovlig.

Skulle flertallet av innbyggerne stemme for forslaget, vil saken bringes videre til domstolen som skal avgjøre om vedtaket er i strid med amerikanske grunnlov.

Les flere nyheter

Populært