Meny

Rekordmange ulv i Skandinavia

GRÅBEIN er hjertelig til stede i Skandinavia. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble registrert rekordmange ulver i Skandinavia sist vinter. Men den norske delbestanden gikk litt ned sammenlignet med vinteren før, viser en statusrapport.

Den norsksvenske statusrapporten viser at den skandinaviske ulvebestanden vokste til mellom 289 og 325 ulver sist vinter, fra mellom 252 og 291 ulver året før.

Det er flere enn noen gang siden de felles norsksvenske registreringene startet i 1978, opplyser Morten Kjørstad, leder i Rovdata. Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for rovdyr i Norge.

Færre i Norge

Men rapporten viser også at det er betydelige forskjeller mellom de tre delbestandene, som lever i henholdsvis Norge, på tvers av grensen og i Sverige.

Les også: Annenhver ulv dør i ulovlig jakt

I Norge ble det registrert 32 til 34 ulver som bare hadde tilhold på norsk side av grensen, mot 33 til 39 vinteren før. I tillegg levde 22 til 25 ulver både på norsk og svensk side, mot 33 til 37 vinteren 2009-2010.

Hele veksten er dermed kommet i den helsvenske ulvebestanden, som er økt med 25 prosent.

Politisk bestemt forskjell

– Dette skyldes politikk, ikke biologi, sier rovdyrforsker Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.

Norge har satt et tak på ulvebestanden på tre årlige ulvekull innenfor ulvesonene. Det målet er trolig nådd i år, med et valpekull i Akershus og to sannsynlige valpekull i Hedmark, forteller Wabakken.

– Forvaltningen sørger for at ulvebestanden er innenfor de rammene Stortinget har bestemt. Men tre årlige ynglinger gir selvsagt ingen bærekraftig bestand. Vi lener oss dermed tungt på Sverige, som ikke har noe tilsvarende bestandstak, sier Wabakken til NTB.

Felles forvaltning

I rovdyrforliket i sommer ble politikerne enige om å utsette spørsmålet om nytt langsiktig bestandsmål for ulv til 2013. Norske myndigheter vil først forhandle med Sverige om en felles forvaltning av den norsksvenske ulvestammen.

Les også: Lemen er farligere enn bjørn og ulv

Men arbeidet er foreløpig bare på samtalestadiet. Neste år skal svenskene legge fram en ny rovdyrutredning med anbefalinger om framtidige bestandsmål som kan sikre en levedyktig ulvebestand. Først når dette arbeidet er ferdig kan forhandlingene med Norge starte.

– Positivt

Wabakken ser positivt på målet om å få sterkere samarbeid med Sverige om ulveforvaltningen.

– Det er svært gledelig at flere nå innser at det er snakk om en fellesbestand, og løfter blikket over landegrensene, sier han.

– Det er naivt å tro at vi klarer å dempe rovdyrkonfliktene om vi ikke får til felles forvaltning i det minste på noen områder, for eksempel flokkene som lever i grenseområdene, sier han.

Rekord i valpekull

I 2010 ble det født 31 valpekull i Skandinavia. Det var ny rekord siden de svensknorske ulveregistreringene startet. Den rekorden er trolig allerede slått.

– Ut fra en vurdering av antall kjente ulveflokker og par forventer vi en fortsatt vekst i antall kull i Skandinavia, og at det sannsynligvis er født minst 34 kull i 2011, sier Wabakken. Ulven føder valper i siste halvdel av april eller i mai måned hvert år.Statusrapporten er laget av Høgskolen i Hedmark i samarbeid med Grimsö forskningsstation i Sverige og Vilt- og fiskeriforskningsinstituttet i Finland, på oppdrag fra Rovdat

Les flere nyheter

Populært