Meny

Norge nest billigst på medisin

BILLIGE APOTEKVARER: Norge blant de aller billigste på legemidler i Vest-Europa. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Vest-Europa er det bare England som har billigere legemidler enn Norge, viser ny forskning.

For alle legemidler sett under ett er det bare Storbritannia som er billigere enn de norske apotekene i Vest-Europa. Det viser forskning fra Samfunns- og næringslivsforskning (SNF).

Undersøkelsen tar utgangspunkt i de 300 mest solgte virkestoffene i nær 2000 legemidler, og sammenligner prisene i Norge med følgende andre land: Østerrike, Belgia, Danmark, Finland, Tyskland, Irland, Nederland, Sverige, og Storbritannia.

Tyskland og Irland dyrest

Studien viser at Storbritannia er aller billigst på medisin. Norge er på 2. plass med omlag 12 prosent dyrere prisnivå enn i Storbritannia. I den dyre enden av skalaen finner vi Tyskland og Irland, hvor prisene er omlag 70 prosent høyere enn i Norge.

(Les videre under tabellen)

«Disse funnene tyder på begrensede muligheter for kostnadsbesparelser ved å importere priser på legemidler fra våre referanseland», konkluderer forskerne i rapporten.

Les hele rapporten her.

- Undersøkelsen viser at om vi hadde brukt danske eller svenske legemiddelpriser i Norge, så ville utgiftene til legemidler i Norge ha økt med 5 til 25 prosent, sier direktør i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, til ABC Nyheter.

Les også: Voltaren og ibux øker risikoen for hjerteinfarkt

Sverige billigst på kopier

I Norge er det slik at myndighetene fastsetter en makspris som apotekene kan ta for originalmedisinen. Når patentet løper ut og legemiddelet får konkurranse fra andre legemidler som vurderes som likeverdige av Legemiddelverket, trer trinnprissystemet i kraft.

Da reduseres ofte prisene på orginallegemiddelet, samtidig som kopiprodukter dukker opp til en lavere pris – som gjør det billigere både for staten og forbrukerne. Dette omfatter mange av de mest brukte reseptlegemidlene i Norge.

Les også: Nyopererte har unødvendige smerter

Ser man bare på legemidlene som er en del av dette trinnprissystemet i alle landene, er Norge fremdeles i den billige enden av skalaen. Her må Norge likevel se seg slått av både Sverige, Danmark og Storbritannia. Sverige blir da det rimeligste landet, med 22 prosent lavere enn priser enn i Norge. Irland og Belgia blir dyrest i denne sammenligningen.

- Dermed ser det ut til å være noen muligheter for kostnadsbesparelser på produkter som møter konkurranse fra kopiprodukter, konkluderer forskerne.

Apotekforeningen erkjenner at de ikke er blant de billigste på kopilegemidler.

- Den type legemidler vi kommer billigst ut på, som utgjør 80-90 prosent av salget vårt, er de dyre legemidlene med patentbeskyttelse. De legemiddelene hvor vi havner midt på treet, er kopimerkene av kopimedisiner, sier Tysnes.

Les også: Bruker sterke smertestillende under graviditeten

Stramt pristak

- Norge er spesielt billig på originalpreparater, men middels dyr på kopimidler. Årsaken til at det er at myndighetene har sett et stramt pristak på orginalproduktene som driver prisene ned, sier Kurt Richard Brekke, professor i samfunnsøkonomi på NHH, til ABC Nyheter.

Det er Brekke som har hatt ansvaret for undersøkelsen.

Det er fjerde gang en slik vitenskapelig undersøkelse av legemiddelprisene blir gjennomført. Den første undersøkelsen i 2008 var finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet. Den samme undersøkelsen er gjentatt i 2009, 2010 og i år, på oppdrag fra Apotekforeningen.

Undersøkelsen baserer seg på priser innhentet første halvår 2010.

Les også: Ett av fire ADHD-barn får ikke-godkjent sovemedisin

Les flere nyheter

Populært