Meny

Jackson-lege funnet skyldig i uaktsomt drap på poplegenden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Conrad Murray er dømt for uaktsomt drap på popkongen Michael Jackson.

Dommen ble kunngjort cirka 22.17-tiden mandag kveld, norsk tid.

- Har juryen kommet til en avgjørelse, spurte dommer Michael E. Pastor?

- Skyldig

En kvinnelig rettsbetjent leste så opp juryens avgjørelse:

- Vi, juryen, finner Conrad Murray skyldig i uaktsomt drap på Michael Jackson.

Dommeren fortsatte etter det å stille hvert eneste jurymedlem spørsmål om avgjørelsen var deres egen, tatt etter egen overbevisning.

Da kjennelsen ble kunngjort var legen Conrad Murray som en stein - han viste ingen følelser mens alle jurymedlemmene svarte et klart «ja» på dommerens spørsmål.

Dommeren sa at Murray har krav på å få en dom innen 20 dager.

Tirsdag 29. november kommer dommen.

Dommeren takket juryen for jobben de hadde gjort.

- Dere har gjort et stort offer. Vi er veldig takknemlige, sa dommeren til jurymedlemmene.

Ble fengslet

Spørsmålet om Murray skulle slippe ut mot kausjon til dommen faller i slutten av måneden ble diskutert mellom partene i rettssaken. Aktor ba om fengsling, mens Murrays forsvarer mente at Murray ikke har gjort noen forsøk på å unndra seg straffeforfølgelse i tiden før og under rettssaken og mente derfor at Murray måtte få gå fri.

Men dommer Pastor viste til juryens kjennelse og at folk har krav på beskyttelse. Dommeren la sterk vekt på at Murray er funnet skyldig i drap og at samfunnet rundt ham må beskyttes.

Han sa imidlertid at Murray ikke tidligere er straffedømt og har møtt opp i retten når han skulle, men det var ikke nok til at legen får gå fri.

Fordi Murray nå er straffedømt mente dommeren at han kan stikke av og fordi et liv i frihet kan være en trussel for ham selv, ble han tatt hånd om av rettsbetjenter i salen.

Juryen, sju menn og fem kvinner, har siden fredag jobbet bak en lukket dør i rettsbygningen i Los Angeles for å avgjøre om legen Conrad Murray eller skyldig eller ikke i uaktsomt drap på Michael Jackson.

Nekter straffskyld

Conrad Murray har hele tiden nektet straffskyld og påstår at Michael Jackson selv tok en overdose med narkosemiddelet propofol om kvelden 25. juni 2009, som førte til at han fikk hjertesvikt og døde, skriver NTB.

Verken påtalemyndigheten eller Murray og hans forsvarer nekter for at Murrey ga Jackson en cocktail legemidler, blant annet 25 milligram propofol, for å hjelpe Jackson å sove. Men mens påtalemyndigheten hevder at Murray senere ga Jackson en ny dose propofol, hevder Murray at Jackson gjorde dette selv.

- Brøt «hellig tillit»

Obduksjonslegen Christopher Rogers gikk i oktober ut og sådde tvil om denne påstanden. Han mener det er usannsynlig at Jackson kan ha gitt seg selv en dødelig overdose.

- For at Jackson selv skal vært i stand til å gi seg selv mer propofol, forutsetter det at han våknet opp fra dosen han allerede hadde blitt gitt og at han påvirket av narkose og andre beroligende midler på en eller annen måte klarte å medisinere seg selv, sa Rogers i retten ifølge britiske Telegraph.

Aktor David Walgren sa i sin sluttprosedyre fredag at Murray har gjort seg skyldig i uaktsomt drap og at han brøt den «hellige tilliten» mellom pasient og lege. Murrays forsvarer Ed Chernoff sa på sin side at nøkkelvitner har rottet seg sammen mot Murray og funnet opp en historie som stiller ham i det verst tenkelige lys.

I et følelsesladd innlegg ga Walgren også Murray ansvaret for atJacksons tre barn, Prince, Paris og Blanket, har mistet sin far.

– For dem slutter ikke denne saken i dag eller i morgen eller i overimorgen, for Michaels barn vil saken fortsette for alltid fordi de ikke har noen far, sa Walgren

Etter dagens kjennelse risikerer Conrad Murray å bli dømt til fire år i fengsel.

Les flere nyheter

Populært