Meny

Sykepleierne sier nei til mer helgejobbing

Sykepleierforbundets avtroppende leder Lisbeth Normann sier det er uaktuelt å legge til rette for økt helgebelastning for å løse turnusutfordringer og bidra til flere hele stillinger. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleierforbundets avtroppende leder Lisbeth Normann sier det er uaktuelt å legge til rette for økt helgebelastning for å løse turnusutfordringer og bidra til flere hele stillinger.

– Den klare tilbakemeldingen er: nok er nok, sa Normann i sin åpningstale under Norsk sykepleierforbunds landsmøte i Det Norske Teatret i Oslo mandag kveld.

Hun gikk kraftig i rette med arbeidsgiverorganisasjonene KS og Spekter som lenge har tatt til orde for en slik løsning. Indirekte rammet kritikken også LO og Fagforbundet, som har åpnet for hyppigere helgejobbing enn tredje hver helg – løsningen som heltidsansatte sykepleiere stort sett forholder seg til i dag.

Stort engasjement

– Sykepleiere strekker strikken og stiller opp for pasientene og for arbeidsplassen hver eneste dag, også på bekostning av egen helse og velferd, sa forbundslederen.

Normann har aldri tidligere opplevd at en sak har skapt så stort engasjement i organisasjonen.

– At engasjementet for enkelte gikk litt over styr, og resulterte i at noen fikk mailboksen oversvømt av sinte meldinger, er beklagelig. Men det er altså sjelden jeg har opplevd så mange rasende og frustrerte medlemmer og tillitsvalgte, sa Normann.

Hun la til at også Sykepleierforbundet tror heltid og løsninger på helgearbeidskabalen er viktig, men understreker at eventuelle endringer må bygge på frivillighet og kompensasjon i form av lønn og fritid.

Jubileum

Neste år fyller Norsk Sykepleierforbund 100 år. Mye har endret seg fra den gang da 44 sykepleiersker organiserte seg under en felles fane, til dagens organisasjon med 96.000 medlemmer.

– Vi er Norges fjerde største fagforening, med høyskoleutdanning, offentlig autorisasjon og en selvfølgelig plass i første rekke i det norske helsevesen, sa Normann, som røpet at organisasjonen denne uka lanserer en femårig PR-kampanje som skal skape blest om sykepleieryrket.

Forbundslederen la ikke skjul på at økt lønn er viktig for rekrutteringen av sykepleiere til et norsk helsevesen på en nær desperat jakt etter arbeidskraft.

– Vi trodde lenge at Likelønnskommisjonens forslag om en likelønnspott ville kunne la seg realisere. Det er med stor skuffelse jeg har måttet konstatere at det norske forhandlingssystemet bidrar til å opprettholde lønnsforskjellene. Så lenge norske myndigheter insisterer på å overlate likelønnsutfordringene til arbeidslivets parter, vil vi neppe oppleve annet enn marginale endringer, sa sykepleierlederen.

Norsk Sykepleierforbund avholder landsmøte hvert fjerde år. I år blir det også valg av en helt ny ledelse, ettersom Lisbeth Normann og nestlederne Unni Hembre og Jan-Erik Nilsen alle takker for seg.

Les flere nyheter her

Populært