Meny

Berlusconi avviser rykter om avgang

Italias statsminister Silvio Berlusconi kjemper for sitt politiske liv - igjen. Foto: REUTERS / Dylan Martinez / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nære venner ber Silvio Berlusconi trekke seg for å unngå nederlag i nasjonalforsamlingen, men statsministeren avviser rykter om at han på vei ut.

Også fra vanlige folk får Berlusconi et klart råd:

– Situasjonen er nå så alvorlig at jeg synes han skal gå av, sier Simona under en stor rosa paraply på gata utenfor Silvio Berlusconis bolig i Roma.

– Nå trenger Italia at det gjennomføres konkrete tiltak mot krisen, sier hun til NTB.

Mandag svirret ryktene i den italienske hovedstaden om at Berlusconi var i ferd med å trekke seg allerede samme kveld eller tirsdag morgen. Men statsministeren var raskt ute med å avkrefte ryktene, fremsatt av to journalister med svært nær tilknytning til ham.

Les også: Berlusconi fordømmer nedgradering av Italias gjeld

Svært usannsynlig

Etter den arabiske våren, med en rekke statslederes fall, kan det bli «en europeisk høst». Krisen i eurosonen er historisk på en svært annerledes måte, men like fullt veldig dramatisk. Statsminister Giorgos Papandreou går av i Hellas, senere i måneden går Spanias José Luis Rodríguez Zapatero av ved valget og nå er også Silvio Berlusconi i Italia mer presset enn noen gang.

Medlemmer av Berlusconis regjering sier det blir nyvalg umiddelbart dersom Berlusconi ikke får flertall i avstemningen tirsdag. Men et valg etter kort tid er svært usannsynlig, ifølge James Walston, professor i statsvitenskap ved det amerikanske universitetet i Roma.

Les også: Italienerne må tåle flere og dypere kutt

Lik Papandreou

– Det er presidenten avgjør om det lyses ut valg, eller om han ber noen andre danne en regjering. Og høyst trolig blir det en ny regjering, ikke valg om kort tid, sier Walston til NTB.

– Om Berlusconi følger flere av sine nære venners råd, så går han av frivillig før avstemningen. Eller så kanskje han gjør noe lignende Hellas' Papandreou gjorde. Ber om tillit i en avstemning for så å gå av.

26 år gamle Nicola, som vi treffer ved Berlusconis bolig, er enig med den hardt pressede statsministerens venner.

– Han gjør smart i å gå av selv, istedenfor å bli tvunget til å gå av, sier han til NTB.

Belønnes

Anslagene over hvor mange sentrum-høyre-folkevalgte som tirsdag “hopper av» og går mot sin egen statsminister under en avstemning om fjorårets budsjett, varierer kraftig. Berlusconi hevder selv han har sikret seg et flertall. Men selv innenriksminister Roberto Maroni ser nå ut til å ha mistet troen på regjeringen, ifølge Reuters.

Opposisjonen hevder statsministeren bløffer og sier den planlegger et tillitsvotum mot Berlusconi selv om han skulle komme seg gjennom tirsdagens avstemning.

Tvilerne som faller ned på riktig side, vil bli belønnet med “vel fortjente jobber» i regjeringen, sier en av Berlusconis medarbeidere.

Les også: Vil overåke Italias økonomi

Rekordhøye renter

Uroen over den italienske økonomien og mangelen på reformer blir tema når eurosonens finansministre møtes i Brussel mandag kveld. Tillitskrisen har sendt rentene til smertefulle nivåer for Italia.

Mandag steg rentenivået til rekordhøye 6,64 prosent på italienske gjeldsbrev, eller statsobligasjoner, med en løpetid på ti år. Men på børsen i Milano steg kursen på ryktene om Berlusconis avgang.

Renten på Italias lån kan falle med et helt prosentpoeng om Berlusconi går av, konkluderer en gruppe på ti økonomiske eksperter Reuters nylig snakket med.

– Berlusconis avgang er trolig det beste som kan skje nå. Vi er ved et punkt der alle, den italienske befolkningen, europartnerne, IMF, ECB og finansmarkedene, har mistet troen på Berlusconi, sier sjef for den økonomiske tenketanken Re-Define, Sony Kapoor, til NTB.

Les flere nyheter her

Populært