Meny

Ny forskning:

Varmere hav dreper matlysta til laksen

KALD FISK: Laksen trives best i kjølig vann. Til venstre: Et oppdrettsanlegg for laks i Nesseby i Finnmark. Til høyre: Bedøvet oppdrettslaks venter på å bli bløgget på samlebåndet hos Flakstadvåg Laks as i Senja. Foto: Marius Fiskum og Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når temperaturen i havet stiger, går det utover både appetitt og vekst hos oppdrettslaks, viser ny forskning.

Den stigende sjøtemperaturen kan få konsekvenser for norsk oppdrettsnæring. Nå er det nemlig slått fast at laksen mister matlysta når temperaturen i havet når 18-19 grader.

- Vokser dårligere

- Laks som lever i temperatur på 19 grader, reduserer fôrinntaket med 50 prosent i forhold til laks som lever i 14 grader. Laksen vokser tilsvarende dårligere, sier forsker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Ernst Hevrøy, til instituttets eget nettsted.

Les også: Solheim vil ha lakselus-makt

Analysene hans har avdekket at det sultregulerende hormonet ghrelin blir undertrykt ved høye temperaturer. Følgelig fører dette til at stimuli fra signalstoff i hjernen, som regulerer appetitt og fôrinntak, blir svakere, skriver Nifes.no.

- Omfattende arbeid

Forsker Ernst Hevrøy undersøkte to grupper storlaks på rundt to kilo etter 56 dager i sjøen. Den ene gruppa levde i 19 grader, den andre i 14. Laksen fikk i tillegg mat med ulikt fettinnhold. Det viste seg at fisken som levde i 19 graders vann, som spiste lite, tok også opp lite fett. I stedet tærte denne laksegruppen på sine egne fettreserver, særlig flerumetta marint omega 3-fett, skriver Nifes.no.

Les også: Verdens verste miljøsvin

Studien, som nå blir publisert i General and Comparative Endocrinology, er gjennomført i samarbeid med Havforskingsinstituttet, Nofima, oppdrettsselskapet Marine Harvest og fôrprodusenten Skretting. Den er starten på et omfattende arbeid som skal forberede oppdrettsnæringa på varmere hav, skriver Nifes på sine nettsider.

Les flere nyheter

Populært