Meny

Fire borgerlige vil ha felles datasystem for sykehusene

Lederne i de borgerlige partiene presenterte mandag felles forslag for å bedre situasjonen ved Oslo universitetssykehus. Fra venstre: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) under den felles pressekonferansen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre foreslår at ti milliarder kroner stilles til rådighet for å få hele helsetjenesten på en felles dataplattform.

Tiltaket er ett av fire som de borgerlige partiene presenterte i Stortinget mandag ettermiddag for å bedre situasjonen ved Oslo universitetssykehus.

Overføring av pasienter fra Oslo til Ahus er den største omstillingen i det norske helsevesenet som direkte berører pasienter og ansatte. Regjeringen har ikke tatt denne kompleksiteten og risikoen ved omstillingen på alvor, men skjøvet ansvaret over på helseforetaket, heter det i forslaget fra de fire partiene.

Felles datasystem

Ifølge firkløveret er en viktig del av problemet manglende infrastruktur som et felles IKT-system, noe som berører og gjelder hele helsevesenet. Derfor foreslår partiene «en statlig finansieringsordning for IKT-satsing i helsetjenesten. Ordningen innebærer at det stilles 10 milliarder kroner til rådighet til etablering av felles IKT- infrastruktur og tjenester i løpet av en periode på fem år».

Beløpet skal gis i form av rentekompensasjonsordning som ligner på den kommunene får for skolebygg, og som et rentefritt og avdragsfritt lån de første fem årene, og deretter med avdrag som først løper når en får positive effekter av investeringene.

Utvidet analyse

I tillegg foreslår partiene å utvide risikoanalysen for omstillingsprosessen, der det blir spesielt drøftet om spesialistfunksjoner fortrenger lokalsykehusfunksjoner og om det er tatt tilstrekkelig hensyn til befolkningsveksten.

De ansatte må tas med på råd i større grad, og tempo og endringer i prosessen må eventuelt forskyves, krever det borgerlige firkløveret.

I forslaget heter det også at Helse sør-øst må styrke ledelsen ved de ulike avdelingene i Oslo universitetssykehus.

Les flere nyheter her

Populært