Meny

Undervannsvulkan spyr ut lava:

Havet koker utenfor Kanariøyene

HAVET KOKER: Det bobler kraftig i havet utenfor kanariøya El Hierro. Foto: Epa/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video av «verdens største boblebad».

En film lagt ut på YouTube viser den heftige vulkanske aktiviteten i havet knapt to kilometer sør for kanariøya El Hierro. Undervannsvulkanen gjør at havområdet nå omtales som «verdens største boblebad».

Allerede lørdag kveld bestemte myndighetene at de om lag 600 innbyggerne i kystbyen La Restina måtte evakueres. Utbruddet lørdag var så eksplosivt at havoverflaten løftet seg opptil 20 meter, ifølge Canarijournalen.

Flyrommet stengt

Både båt- og flytrafikken i området ble stengt som følge av utbruddet, ifølge nyhetsbyrået AP. Også journalister er bedt om å holde seg unna området. Vulkanutbruddet er fanget på film av myndighetene.

Artikkelen fortsetter under videoen


Les også: Kanariøy presses opp på midten

Også søndag fortsatte magmaen å røre urolig på seg. Søndag ble det registrert tre jordskjelv, som alle kunne kjennes på kroppen av befolkningen på turistdestinasjonen El Hierro, den vestligste og minste av Kanariøyene.

Vulkanutbruddet er det første på Kanariøyene på rundt 40 år, og har vedvart siden juli. Forskere har oppdaget svært mye seismisk aktivitet, og det registreres stadig nye jordskjelv i området. Siden juli har over 10.000 jordskjelv blitt registrert på El Hierro.

CO2-utslippet fra El Hierro er nå 3,5 ganger høyere enn normalt.

Ny øy?

Den unge vulkanen har de siste ukene vokst i størrelse og spydd ut så mye lava at forskerne mener dette er dannelsen av en ny øy, ifølge The Daily Mail.

Les også: Vulkanfrykt på Kanariøyene

Øyfolket er allerede i gang med å foreslå navn for den nye Kanariøya. Blant de mange forslagene er The Discovery, Atlantis og The Best favorittene hittil, melder den britiske avisa. I spanske aviser diskuteres det nå hvem som vil ta ansvaret dersom det nå dannes en ny øy.

Les flere nyheter

Populært