Meny

Toppøkonom favoritt til å bli Hellas' nye statsminister

Mye kan tyde på at Lukas Papademos vil overta etter Giorgos Papandreou som Hellas' nye statsminister. Nyvalget i landet antas å bli lagt til 19. februar 2012. Foto: Thierry Charlier (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere visepresident i Den europeiske sentralbanken Lukas Papademos er etter alt å dømme mannen som skal lede den nye greske samlingsregjeringen.

«Lukas Papademos vil i morgen bli landets nye statsminister etter avtalen som den avtroppende statsminister Giorgos Papandreou og den konservative opposisjonslederen Antonis Samaras oppnådde i går kveld», skriver avisa Ta Nea mandag, men uten å oppgi kilder.

Papademos er en gresk økonom som var visepresident i Den europeiske sentralbanken (ECB) fra 2002 til 2010. Som tidligere direktør i Den greske sentralbanken fra 1994 til 2002 hadde han også overoppsynet med landets bestrebelser på å bli medlem av eurosonen, en prosess som i ettertid anses å ha vært preget av juks med statistikk og budsjettall. Siden han forlot ECB har Papademos vært rådgiver for Papandreou.

Les også: Trolig nyvalg i Hellas 19. februar

Skal sikre kriselån

Også andre aviser, samt flere kommentatorer, har utpekt Papademos som den mest aktuelle kandidaten, men de er ikke like skråsikre som Ta Nea.

«Hvem er den mest sannsynlige statsministeren? Alle kilder sier at Lukas Papademos er mannen som vil godta denne stillingen», skriver Ethnos.

Om få uker vil den greske statskassa være tom, og den mest prekære oppgaven for den nye regjeringen er å sikre at Hellas sikrer seg neste utbetaling av kriselånet fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les også: Papandreou og Samaras enige om ny regjering

Tre kandidater

Papandreou og Samaras sa søndag at de har inngått en foreløpig avtale og at de mandag kom til å bli enige om hvem som skal overta statsministerposten.

Sosialdemokraten Papandreou skal ha vært den som først foreslo Papademos som ny statsminister. Men to andre navn ble også nevnt, ifølge den engelskspråklige avisen Athens News: Professor i statsvitenskap og tidligere europeisk ombudsmann Nikiforos Diamandouros og EUs tidligere miljøkommissær Stavros Dimas, som er en av to visepresidenter i Samaras' parti Nytt demokrati.

Alle tre anses å ha tillit i EU på grunn av deres tidligere stillinger.

Les også:

Papandreou kan gå av allerede søndag

Det går mot ny regjering i Hellas

 Gjeldskrisen i Europa bekymrer nordmenn


Les flere nyheter her

Populært