Meny

«Sjakalen» for retten i Frankrike

Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som «Carlos» og «Sjakalen», knytter neven i en rettssal i Paris på et arkivbilde fra november 2000. Mandag ble den nå 62 år gamle terrordømte venezuelaneren, som allerede soner en livstidsdom, igjen framstilt for en domstol i den franske hovedstaden. Han er denne gangen tiltalt for fire blodige bombeangrep som ble gjennomført i 1982 og 1983. Foto: Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som «Carlos» og «Sjakalen», er igjen stilt for retten i Paris. Terroristen er tiltalt for fire dødelige bombeaksjoner som ble gjennomført for nesten 30 år siden.

Strenge sikkerhetstiltak var mandag satt i verk rundt rettslokalet der Ramirez Sanchez ble framstilt. Hovedpersonen så ut til å ta det hele med stor ro.

– Jeg er revolusjonær av yrke, svarte han på dommer Olivier Leurents spørsmål. Den tiltalte 62-åringen var iført olabukse og blå jakke og ble hyllet av en gruppe tilhengere som nærmest sloss om tilhørerplassene i den lille rettssalen.

Les også: Sjakalen i retten igjen

Livsvarig

«Sjakalen» soner allerede en dom på livsvarig fengsel i Frankrike for drapene i 1975 på to franske politimenn og en person som ga politiet opplysninger. Nå står han tiltalt for å ha stått bak fire bombeangrep i 1982 og 1983, der til sammen 11 mennesker ble drept og over 100 såret.

Påtalemyndigheten mener hensikten med bombene var å tvinge fram en løslatelse av hans daværende kjæresten, den tyske Magdalena Kopp og en sveitsisk bekjent, som var blitt arrestert for våpenbesittelse.

Ramirez erkjenner ikke skyld i anklagen.

Hans forsvarere fordømte allerede før forhandlingene kom i gang den nye rettssaken som «ikke rettferdig».

Den nye saken ventes å ta omtrent seks uker, og skal etter planen avsluttes 16. desember. Blant de rundt 20 vitnene som skal forklare seg, er familiemedlemmer og angivelige medsammensvorne av Carlos.

Les også: Hyller «Sjakalen» og Idi Amin

Skryt

Før den nye rettssaken skrøt venezuelanske Ramirez Sanchez i et intervju med Caracas-avisen El Nacional av at han i løpet av sin tid som terrorist sto bak over 100 voldelige aksjoner. Opp til 2.000 mennesker kan ha mistet livet i disse angrepene, sier han.

Men han tilføyer at de færreste av disse var uskyldige sivile.

– Av de mellom 1.500 og 2.000 som ble drept, var det ikke mer enn 200 sivile ofre, hevder «Carlos» som ble internasjonalt kjent da han og hans folk angrep et oljetoppmøte i Wien i 1975.

Tre medlemmer av «Sjakalen"-banden er tiltalt i den samme saken som mandag skulle innledes i Paris. To av disse befinner seg i Tyskland, som ikke vil utlevere dem til Frankrike, mens det ikke er på det rene hvor den tredje oppholder seg.

Ramirez Sanchez ble arrestert i Sudan i 1994 og utlevert til Frankrike, der han senere har sittet i flere forskjellige fengsler.


Les flere nyheter her

Populært