Meny

Ortega gjenvalgt i Nicaragua

Den aldrende revolusjonshelten Daniel Ortega ser ut til å ha sikret seg en ny periode som president i Nicaragua. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere revolusjonshelten Daniel Ortega har sikret seg en ny presidentperiode i Nicaragua, viser foreløpige resultater fra søndagens valg i landet.

Drøyt 30 år etter at han red inn i Managua i spissen for sandinistgeriljaen, og styrtet landets mangeårige diktator Anastasio Somoza, kan han etter alt å dømme gå løs på en ny presidentperiode.

Da 18 prosent av stemmene var takt opp, hadde 65-åringen sikret seg 63,7 prosent oppslutning.

Opposisjonens fremste kandidat, den 79 år gamle radiomannen Fabio Gadea, ser dermed ut til å være sjanseløs.

Arveprins

Daniel Ortega har alltid vært en kontroversiell mann og spilte i mange år rollen som Fidel Castros arveprins i Latin Amerika.

Den rollen har Hugo Chávez siden overtatt, og den venezuelanske presidenten er i dag en av Ortegas fremste allierte i regionen.

I likhet med Chávez sørget Ortega nylig for å endre grunnloven, som tidligere forbød presidenten å sitte i mer enn to perioder.

Det utløste ikke uventet kritikk fra opposisjonen og omverdenen, ikke minst fra USA som alltid har hatt et anstrengt forholdt til de venstreorienterte sandinistene i Nicaragua.

Tidligere president Ronald Reagan gikk til krig mot dem, rett nok uten å innrømme det, via opprørsbevegelsen Contras, og etterfølgerne i Det hvite hus har også holdt et våkent øye med den venstrepopulistiske bevegelsen.

Fattigdom

Nicaragua er Mellom-Amerikas største land, og nesten halvparten av de 5,8 millionene innbyggere lever under fattigdomsgrensa.

Ortega nyter stor støtte hos småbønder og arbeidere, og han har takket være oljebistand fra sin venn Chávez etablert flere sosiale støtteordninger, som mikrokredittlån, bostøtte og satsing på helse og utdanning.

Den aldrende geriljalederen har gått til valg på et løfte om å videreføre revolusjonen fra 1980-årene, som rett nok endte med valgnederlag for sandinistene i 1989.

Etter å ha tapt de neste to valgene, kom Ortega og sandinistene tilbake i 2006, og takket være en hjelpende hånd fra landets høyesterett fikk han satt grunnloven til side for å kunne fortsette i fem nye år.

Økonomisk vekst

Selv om retorikken til tider har vært hard, har Ortega videreført en frihandelsavtale med USA som er Nicaraguas viktigste handelspartner.

Den økonomiske veksten i år havner trolig på rundt 4 prosent, utenlandsreserven er større enn noensinne og inflasjonen – som på 1980-tallet nådde 33.000 prosent – er nå under kontroll.

Ortega og sandinistene anklages rett nok for manglende demokratisk sinnelag og maktmisbruk, og i lokalvalgene i 2008 var valgfusket såpass framtredende at både USA og EU frøs bistanden til landet.

Også under søndagens valg kom det rapporter om uregelmessigheter.

Valgobservatører fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) ble nektet adgang til flere valglokaler, og observatører fra EU rapporterte om tilfeller av juks.

Les flere nyheter her

Populært