Meny

Store forskjeller i eldreomsorg

Kvaliteten på eldreomsorg varierer alt etter hvor i landet man bor. Modalen kommune i Hordaland kommer best ut i ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbudet i eldreomsorg varierer mye fra sted til sted i Norge, viser en ny undersøkelse fra institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

Mens noen kommuner har dekningsgrad for sykehjem og hjemmetjeneste for sine innbyggere over 80 år på mellom 80 og 90 prosent, har andre kommuner halvparten av dekningen. Noen er nede i en dekning på 30-40 prosent, skriver Aftenposten.

Modalen kommune i Hordaland kommer best ut.

– Modalen skal være den beste kommunen å bo i, fra vugge til grav. Vi vil ha enerom til alle eldre og hjemmesykepleie til dem som ønsker det. Vi har bevisst investert i velferdsgoder i vår kommune, sier ordfører Knut Moe.

En av forfatterne bak den nye rapporten, helseøkonom Terje P. Hagen, sier at forskjellene er større enn forskerne hadde trodd. Undersøkelsen viser at det er små kommuner i distriktene som har best dekningsgrad.

Les også: Bedre effektivitet kunne gitt kommunene 29 milliarder

– De har råd til dette fordi de får høye statlige tilskudd, både småkommunetilskudd, ofte distriktstilskudd og mange har gjerne høye inntekter fra kraftbeskatning i tillegg. Begrunnelsen for å gi overføringene til kommunene er at det skal bidra til å opprettholde bosetting i grisgrendte strøk, sier Hagen.

Men han legger til at det er en konflikt mellom distriktspolitikk og målsetting om likhet i tjenestetilbudet.

– Når det blir så store forskjeller som dette, bør det diskuteres om man skal vektlegge distriktspolitikk så sterkt som man har gjort, sier Hagen.

Les også: - Stoltenbergs sykehjems-løfte er umulig å oppfylle

Les flere nyheter her

Populært