Meny

Det var kontakt mellom PST og Gjenopptakelseskommisjonen

PST-sjefen Janne Kristiansen bekrefter at det var kontakt mellom tjenesten og Gjenoptakelseskommisjonen etter at de ble kjent med kontrollutvalgets rapport 26. mai. Foto: Scanpix
PST-sjefen Janne Kristiansen bekrefter at det var kontakt mellom tjenesten og Gjenoptakelseskommisjonen etter at de ble kjent med kontrollutvalgets rapport 26. mai. Foto: Scanpix

Før Gjenopptakelseskommisjonen fremskyndte sin avgjørelse i Treholt-saken, var de i kontakt med PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var kontakt mellom Politiets sikkerhetsstjeneste (PST) og Gjenopptakelseskommisjonen om Treholt-saken mens granskningen pågikk, også etter at PST fikk lese innholdet i en stortingsgranskning av tjenesten.

Det bekrefter PST-sjefen overfor ABC Nyheter.

Dermed blir også vennskapet mellom PST-lederen Janne Kristiansen og kommisjonens leder Helen Sæter ekstra interessant for Treholts forsvarer.

– Dette er nok et argument for at justisministeren bør se på relasjonene mellom de to, sier advokat Harald Stabell.

Ulovlig overvåking

PST ble allerede 26. mai gjort kjent med innholdet i en svært kritisk rapport som slo fast at tjenesten begikk ulovlig overvåkning av Arne Treholt og hans familie.

Verken PST eller EOS-utvalget vil opplyse om hvem som var til stede på møtet.

– Jeg svarer ikke på spørsmål, sier den nylig avgåtte lederen av utvalget, Helga Hernes.

At det var kontakt viser svaret fra PST-sjefen på følgende spørsmål:

Hadde Janne Kristiansen eller andre i PST kontakt med Helen Sæter eller andre i Gjenopptakelseskommisjonen på noe plan etter 26. mai, men før 9. juni i år?

– PST har forholdt seg profesjonelt til Gjenopptakelseskommisjonen under behandlingen av saken. Utfra kommisjonens ønsker har ulike personer i tjenesten natulig nok hatt kontakt med kommisjonen underveis. Utover dette ønsker jeg ikke kommentere detaljene i denne kontakten ytterligere, svarer PSTs sjef Janne Kristiansen på e-post.

Helen Sæter har derimot ikke besvart flere spørsmål fra ABC Nyheter. Dette til tross for at svar var lovet før helgen. (Klokken 14.25 i dag kom en epost fra Sæter. Se nederst).

Når og hvorfor Kommisjonen bestemte seg for å innkalle til et ekstraordinært møte i Treholt-saken bare en uke før et planlagt møte, var blant spørsmålene.

Opplysningen om at PST fikk informasjon og var i kontakt med Gjenopptakelseskomisjonen for straffesaker, er overraskende fordi to tjenestemenn samtidig ble gransket for mulig bevisjuks av kommisjonen.

Mulig dobbeltrolle

Dagens PST-leder, Janne Kristiansen, står i en potensiell dobbeltrolle i Treholt-saken.

Hun var leder av gjenopptakelseskommisjonen som avslo søknaden i 2008 og er nå leder av tjenesten som ble anklaget for å ha jukset med bevis.

I tillegg er hun personlig venn med dagens kommisjonsleder, Helen Sæter, som presenterte avslaget på et fremskyndet ekstraordinært møte 9. juni.

Tidligere har blant annet Carl I. Hagen advart mot nære bånd mellom de to, og Treholts advokat har krevd at vennsapsbåndene granskes.

Les også: - Storberget må granske vennskapet

Hadde rapporten fra Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, det såkalte EOS-utvalget, først blitt kjent, så ville det vært vanskeligere å begrunne årets avslag på Treholts søknad om gjenopptakelse av spiondommen.

Det var torsdag 26. mai i år at PST fikk overlevert de vesentligste delene av EOS-utvalgets rapport om etatens metodebruk i Treholt-saken. På møtet overleverte utvalgets leder Helga Hernes de to sentrale kapitlene til ukjente PST-ansatte.

I de 13 sidene - kapittel IV og V - fremkommer det sterk kritikk av tjenesten.

PST fikk ti dagers frist på å luke ut eventuelle graderte opplysninger, men skal ikke ha funnet noen brudd på sikkerhetsinstruksen.

I rapportene beskrives blant annet ulovlig bruk av videokamera, samt lovstridige innbrudd i den spionmistenktes leilighet, foretatt av både tjenestemenn i det som da het Politiets overvåkningspoliti (POT), men også i samarbeid med andre lands tjenester.

ABC Nyheter har tidligere avslørt at britiske MI6 var med inn i Treholts leilighet, og det skal ha vært akspertert fra en av USAs mange sikkerhetstjenester som leverte utstyr og deltok i monteringen i POTs leilighet i etasjen over ekteparet Treholt/Storækre.

Les også: MI6 var hjemme hos Treholt

Tjenesten hadde frist til mandag 6. juni med å komme med en tilbakemelding. Det var dagen før EOS-utvalget skulle starte sin avsluttende behandling av saken.

Uavhengig av dette frigir Borgarting lagmannsrett tirsdag 7. juni de siste syv sidene i den opprinnelige dommen mot Treholt.

Les også. Treholt-dommen frigitt

7. og 8. juni i år legger så EOS-utvalget sin siste hånd på rapporten. De bestemmer seg for at dokumentet skal oversendes Stortingets president 14. juni.

I Gjenopptakelseskommisjonens ordinære møteprogram er datoene 15. og 16. juni avsatt til samlinger. Kommisjonens leder Helen Sæter sa - mens saken fortsatt var til behandling - at de håpet på å kunne konkludere før sommerferien, men at dette ikke var en absolutt tidsfrist.

I følge advokat Harald Stabell opplyste Sæter at kommisjonen ville bruke den tiden som var nødvendig for å komme frem til en avgjørelse.

– Hun utelukket på ingen måte at det kunne drøye over sommeren da jeg snakket med henne i månedsskiftet mai/juni, sier Stabell til ABC Nyheter.

Det er sent på kvelden 8. juni at Gjenopptakelsekommisjonen overrasker alle.

De sender da ut en pressemelding (som publiseres kl 20.55 av NTB) om at de skal ha et ekstraordinært møte og offentliggjøre sin avgjørelse allerede klokken halv to dagen etter.

På morgenen 9. juni ba Treholts advokat om at avgjørelsen utsettes, blant annet på grunn av at lagmannsretten frigivelse av dommens siste sider. Stabell mente disse sådde tvil om troverdigheten til de som ble gransket av kommisjonen.

I forrige uke opplyste kommisjonsleder Helen Sæter at de fra 16. mars til 16. juni avholdt 15 møtedager og at det første halvår 2011 ble tatt avgjørelse i 35 saker. Hun sier også:

«Når kommisjonen har til behandling særskilt omfattende og arbeidskrevende enkeltsaker, blir det gjerne avsatt ekstra møtedager, bl.a. for at behandlingen av slike saker ikke urimelig skal komme til fortrengsel for andre som også venter på avgjørelse. Slike ekstramøter avtales fortløpende etter behov og anledning. Den 9. juni var en av flere slike ekstradager denne våren».

To parallelle løp

Da den nye omgangen i Treholt-saken startet for et drøyt år siden, kjørte også EOS-utvalget og kommisjonen et dobbelt løp.

Treholt-saken ble vekket til live igjen av boka «Forfalskningen» som kom ut 9. september i år.

I den sier en anonym kilde at POT jukset med bevisene i saken. Fofatterene bruker også en teipbit på Treholts koffert som argumentasjon for at bildebevis er forfalsket. I dagene etter blir påstanden underbygget av Treholts tidligere snekker og en tidligere POT-ansatt som uttaler seg anonymt i Aftenposten.

Torsdag 22. september bestemmer EOS-utvalget seg for å granske PSTs metodebruk. Det er den siste særskilte granskningen som skal skje med Helga Hernes som leder, for det er bestemt at hun skal gå av som leder til sommeren.

To dager etterpå - 24. september - bestemmer Gjenopptakelseskommisjonen seg også, etter anmodning fra Riksadvokaten, for å åpne saken på nytt.

Tirsdag 27. september bekrefter Ketil Lund, høyesterettsdommeren som ettergikk de hemmelige tjenestenes overvåkning i etterkrigsnorge, at den ulovlige videoovervåkningen av Treholts leilighet hadde funnet sted.

Mandag 7. november klokken 14.25 sender Helen Sæter denne eposten:

«Jeg viser til dine oppfølgingsspørsmål.

Det første, andre og fjerde spørsmålet anses besvart. Kommisjonen har ikke noe foreliggende tallmateriale som viser hvor mange ganger det har vært innkalt til ekstramøter i tillegg til den fastsatte møteplan som er nevnt tidligere.

Etter kommisjonens praksis opplyses det ikke i hvor mange møter en sak har vært drøftet i kommisjonen.»

Og her er de fire spørsmålene ABC Nyheter gjentar 2. november klokken 15.28:

«...jeg kan ikke se at alle spørsmål besvares, og ber derfor om at også disse besvares:

-når ble innkallingen til det ekstraordinære møtet 9. juni sendt ut?

-hva var det som foranlediget dette ekstraordinære møtet?

-på hvor mange av møtene denne våren var Treholt-saken tema?

-hvor mange ganger tidligere har kommisjonen funnet grunn til å innkalle til et ekstraordinært møte, slik det skjedde 9. juni?

Det siste spørsmålet omhandler ekstraordinære møter hvor det blir fattet vedtak og altså ikke bare er et arbeidsmøte.»

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:37 Bolsonaro mener Macron har en «kolonistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Siste nytt
01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:37VerdenBolsonaro mener Macron har en «kolonistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Populært