Det var kontakt mellom PST og Gjenopptakelseskommisjonen

PST-sjefen Janne Kristiansen bekrefter at det var kontakt mellom tjenesten og Gjenoptakelseskommisjonen etter at de ble kjent med kontrollutvalgets rapport 26. mai. Foto: Scanpix
PST-sjefen Janne Kristiansen bekrefter at det var kontakt mellom tjenesten og Gjenoptakelseskommisjonen etter at de ble kjent med kontrollutvalgets rapport 26. mai. Foto: Scanpix

Før Gjenopptakelseskommisjonen fremskyndte sin avgjørelse i Treholt-saken, var de i kontakt med PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var kontakt mellom Politiets sikkerhetsstjeneste (PST) og Gjenopptakelseskommisjonen om Treholt-saken mens granskningen pågikk, også etter at PST fikk lese innholdet i en stortingsgranskning av tjenesten.

Det bekrefter PST-sjefen overfor ABC Nyheter.

Dermed blir også vennskapet mellom PST-lederen Janne Kristiansen og kommisjonens leder Helen Sæter ekstra interessant for Treholts forsvarer.

– Dette er nok et argument for at justisministeren bør se på relasjonene mellom de to, sier advokat Harald Stabell.

Ulovlig overvåking

PST ble allerede 26. mai gjort kjent med innholdet i en svært kritisk rapport som slo fast at tjenesten begikk ulovlig overvåkning av Arne Treholt og hans familie.

Verken PST eller EOS-utvalget vil opplyse om hvem som var til stede på møtet.

– Jeg svarer ikke på spørsmål, sier den nylig avgåtte lederen av utvalget, Helga Hernes.

At det var kontakt viser svaret fra PST-sjefen på følgende spørsmål:

Hadde Janne Kristiansen eller andre i PST kontakt med Helen Sæter eller andre i Gjenopptakelseskommisjonen på noe plan etter 26. mai, men før 9. juni i år?

– PST har forholdt seg profesjonelt til Gjenopptakelseskommisjonen under behandlingen av saken. Utfra kommisjonens ønsker har ulike personer i tjenesten natulig nok hatt kontakt med kommisjonen underveis. Utover dette ønsker jeg ikke kommentere detaljene i denne kontakten ytterligere, svarer PSTs sjef Janne Kristiansen på e-post.

Helen Sæter har derimot ikke besvart flere spørsmål fra ABC Nyheter. Dette til tross for at svar var lovet før helgen. (Klokken 14.25 i dag kom en epost fra Sæter. Se nederst).

Når og hvorfor Kommisjonen bestemte seg for å innkalle til et ekstraordinært møte i Treholt-saken bare en uke før et planlagt møte, var blant spørsmålene.

Opplysningen om at PST fikk informasjon og var i kontakt med Gjenopptakelseskomisjonen for straffesaker, er overraskende fordi to tjenestemenn samtidig ble gransket for mulig bevisjuks av kommisjonen.

Mulig dobbeltrolle

Dagens PST-leder, Janne Kristiansen, står i en potensiell dobbeltrolle i Treholt-saken.

Hun var leder av gjenopptakelseskommisjonen som avslo søknaden i 2008 og er nå leder av tjenesten som ble anklaget for å ha jukset med bevis.

I tillegg er hun personlig venn med dagens kommisjonsleder, Helen Sæter, som presenterte avslaget på et fremskyndet ekstraordinært møte 9. juni.

Tidligere har blant annet Carl I. Hagen advart mot nære bånd mellom de to, og Treholts advokat har krevd at vennsapsbåndene granskes.

Les også: - Storberget må granske vennskapet

Hadde rapporten fra Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, det såkalte EOS-utvalget, først blitt kjent, så ville det vært vanskeligere å begrunne årets avslag på Treholts søknad om gjenopptakelse av spiondommen.

Det var torsdag 26. mai i år at PST fikk overlevert de vesentligste delene av EOS-utvalgets rapport om etatens metodebruk i Treholt-saken. På møtet overleverte utvalgets leder Helga Hernes de to sentrale kapitlene til ukjente PST-ansatte.

I de 13 sidene - kapittel IV og V - fremkommer det sterk kritikk av tjenesten.

PST fikk ti dagers frist på å luke ut eventuelle graderte opplysninger, men skal ikke ha funnet noen brudd på sikkerhetsinstruksen.

I rapportene beskrives blant annet ulovlig bruk av videokamera, samt lovstridige innbrudd i den spionmistenktes leilighet, foretatt av både tjenestemenn i det som da het Politiets overvåkningspoliti (POT), men også i samarbeid med andre lands tjenester.

ABC Nyheter har tidligere avslørt at britiske MI6 var med inn i Treholts leilighet, og det skal ha vært akspertert fra en av USAs mange sikkerhetstjenester som leverte utstyr og deltok i monteringen i POTs leilighet i etasjen over ekteparet Treholt/Storækre.

Les også: MI6 var hjemme hos Treholt

Tjenesten hadde frist til mandag 6. juni med å komme med en tilbakemelding. Det var dagen før EOS-utvalget skulle starte sin avsluttende behandling av saken.

Uavhengig av dette frigir Borgarting lagmannsrett tirsdag 7. juni de siste syv sidene i den opprinnelige dommen mot Treholt.

Les også. Treholt-dommen frigitt

7. og 8. juni i år legger så EOS-utvalget sin siste hånd på rapporten. De bestemmer seg for at dokumentet skal oversendes Stortingets president 14. juni.

I Gjenopptakelseskommisjonens ordinære møteprogram er datoene 15. og 16. juni avsatt til samlinger. Kommisjonens leder Helen Sæter sa - mens saken fortsatt var til behandling - at de håpet på å kunne konkludere før sommerferien, men at dette ikke var en absolutt tidsfrist.

I følge advokat Harald Stabell opplyste Sæter at kommisjonen ville bruke den tiden som var nødvendig for å komme frem til en avgjørelse.

– Hun utelukket på ingen måte at det kunne drøye over sommeren da jeg snakket med henne i månedsskiftet mai/juni, sier Stabell til ABC Nyheter.

Det er sent på kvelden 8. juni at Gjenopptakelsekommisjonen overrasker alle.

De sender da ut en pressemelding (som publiseres kl 20.55 av NTB) om at de skal ha et ekstraordinært møte og offentliggjøre sin avgjørelse allerede klokken halv to dagen etter.

På morgenen 9. juni ba Treholts advokat om at avgjørelsen utsettes, blant annet på grunn av at lagmannsretten frigivelse av dommens siste sider. Stabell mente disse sådde tvil om troverdigheten til de som ble gransket av kommisjonen.

I forrige uke opplyste kommisjonsleder Helen Sæter at de fra 16. mars til 16. juni avholdt 15 møtedager og at det første halvår 2011 ble tatt avgjørelse i 35 saker. Hun sier også:

«Når kommisjonen har til behandling særskilt omfattende og arbeidskrevende enkeltsaker, blir det gjerne avsatt ekstra møtedager, bl.a. for at behandlingen av slike saker ikke urimelig skal komme til fortrengsel for andre som også venter på avgjørelse. Slike ekstramøter avtales fortløpende etter behov og anledning. Den 9. juni var en av flere slike ekstradager denne våren».

To parallelle løp

Da den nye omgangen i Treholt-saken startet for et drøyt år siden, kjørte også EOS-utvalget og kommisjonen et dobbelt løp.

Treholt-saken ble vekket til live igjen av boka «Forfalskningen» som kom ut 9. september i år.

I den sier en anonym kilde at POT jukset med bevisene i saken. Fofatterene bruker også en teipbit på Treholts koffert som argumentasjon for at bildebevis er forfalsket. I dagene etter blir påstanden underbygget av Treholts tidligere snekker og en tidligere POT-ansatt som uttaler seg anonymt i Aftenposten.

Torsdag 22. september bestemmer EOS-utvalget seg for å granske PSTs metodebruk. Det er den siste særskilte granskningen som skal skje med Helga Hernes som leder, for det er bestemt at hun skal gå av som leder til sommeren.

To dager etterpå - 24. september - bestemmer Gjenopptakelseskommisjonen seg også, etter anmodning fra Riksadvokaten, for å åpne saken på nytt.

Tirsdag 27. september bekrefter Ketil Lund, høyesterettsdommeren som ettergikk de hemmelige tjenestenes overvåkning i etterkrigsnorge, at den ulovlige videoovervåkningen av Treholts leilighet hadde funnet sted.

Mandag 7. november klokken 14.25 sender Helen Sæter denne eposten:

«Jeg viser til dine oppfølgingsspørsmål.

Det første, andre og fjerde spørsmålet anses besvart. Kommisjonen har ikke noe foreliggende tallmateriale som viser hvor mange ganger det har vært innkalt til ekstramøter i tillegg til den fastsatte møteplan som er nevnt tidligere.

Etter kommisjonens praksis opplyses det ikke i hvor mange møter en sak har vært drøftet i kommisjonen.»

Og her er de fire spørsmålene ABC Nyheter gjentar 2. november klokken 15.28:

«...jeg kan ikke se at alle spørsmål besvares, og ber derfor om at også disse besvares:

-når ble innkallingen til det ekstraordinære møtet 9. juni sendt ut?

-hva var det som foranlediget dette ekstraordinære møtet?

-på hvor mange av møtene denne våren var Treholt-saken tema?

-hvor mange ganger tidligere har kommisjonen funnet grunn til å innkalle til et ekstraordinært møte, slik det skjedde 9. juni?

Det siste spørsmålet omhandler ekstraordinære møter hvor det blir fattet vedtak og altså ikke bare er et arbeidsmøte.»

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Mann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:58 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer
Siste nytt
04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeMann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:58NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer
Populært