Meny

Kripos bekymret for ny narkotikatrend

«Synthetic cannabis» er et psykoaktivt kjemisk produkt som gir en lignende effect som cannabis når man inntar det. Her en pose med merket «Spice». Foto: Wikimedia Commons.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i år har Kripos gjort over 100 beslag av såkalt syntetisk hasj. Dette er ti ganger mer enn på hele fjoråret.

«Syntetisk hasj», som også er kjent som legal highs og cannabinoider, står i flere land på narkotikalisten. I Norge er det bare klassifisert som ulovlig legemiddel, melder NRK.

– Politiet over hele landet er bekymret. Vi oversender fortløpende nye varianter til Statens legemiddelverk, som har ansvaret for nye oppføringer på narkotikalisten, sier seksjonssjef for narkotikaanalyse Kari Solvik i Kripos.

Les også: Stor hasjplantasje avslørt i Danmark

Stoffene gir en hasjlignende rus, men har en sterkere ruseffekt. Hadde stoffet stått på narkotikalisten, hadde de som tar det inn til landet, risikert langt strengere straffer enn det de gjør i dag.

– Dette er veldig kraftige saker og har flere problematiske effekter. Blant de mest alvorlige er psykoser, hallusinasjoner, angst og hjerteproblemer, sier avdelingsdirektør Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet.

Se også: Hasjkafeer stenger

I USA har den «syntetiske hasjen» tatt flere liv. I Sverige er det så langt registrert ni dødsfall i forbindelse med bruken av slike stoffer. Bachs frykter at det bare er et spørsmål om tid før stoffet tar liv også i Norge.

Les flere nyheter

Populært