Meny

Papandreou og Samaras enige om ny regjering

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou og opposisjonsleder Antonis Samara er i prinsippet enige om en gresk samlingsregjering.

Det kommer fram i en uttalelse fra presidentens kontor.

Papandreou og Samaras kom sammen i et møte med president Karolos Papoulias søndag kveld, og Papoulias har invitert partene til å møtes igjen mandag. Da skal det avgjøres hvem som skal lede samlingsregjeringen.

Papandreou har imidlertid allerede gjort det klart at han ikke er interessert i å lede en ny regjering i det gjeldstyngede landet.

Valg neste år?

Det kom ikke fram hvor lenge den midlertidige regjeringen skal sitte, men ifølge uttalelsen kan det holdes valg etter at EUs og IMFs krav er blitt gjennomført.

– De kom til enighet om å danne en ny regjering, som umiddelbart skal lede landet til valg etter å ha ratifisert avgjørelsene som ble tatt av EU-kommisjonen 26. oktober, heter det.

Les også: Det går mot ny regjering i Hellas

Samaras krevde opprinnelig at det skulle holdes nyvalg raskt. Det ville trolig tjene opposisjonspartiet Nytt demokrati, som han er leder for. Før møtet med presidenten søndag motsatte Papandreou seg en slik løsning og sa til sine regjeringskolleger at valget ikke bør holdes før i februar eller mars neste år.

Gresk drama

Grekerne fulgte nøye med søndag kveld mens politikerne strenet fra møte til møte for å finne en politisk løsning for Hellas.

Papandreou sa tidlig at han ikke ville gå før landet hadde en samlingsregjering, og Samaras ville ikke snakke om samlingsregjering før Papandreou var gått av. Og for å legge press på begge, sa president Karolos Papoulias at han ikke ville ta imot noen av dem til samtaler før de var blitt enige om prosedyren. Et klassisk gresk drama, med andre ord.

Les også: Gjeldskrisen i Europa bekymrer nordmenn

Litt etter klokken 18.30 norsk tid så det imidlertid ut til å være bevegelse. Da kalte presidenten inn til møte med lederne for de to største partiene.

Langdrygt

De to partilederne sto lenge steilt mot hverandre.

– Det vil ikke være mulig å finne en løsning før Papandreou har bestemt seg for hva han vil gjøre. Jeg har bestemt meg for å hjelpe til. Forutsatt at han går av, vil alt gå som planlagt, sa Samaras søndag ettermiddag.

Senere på kvelden tydet signalene på at Samaras var på glid til å snakke om en samlingsregjering.

Les også: - Kina vil hjelpe eurolandene

Ifølge Telemachos Hitiris, en parlamentariker fra regjeringspartiet PASOK, var det avgjørende at en avtale kom på plass søndag.

– Alt må bli gjort i dag, hvis ikke blir det et helvete i morgen, sa han til gresk fjernsyn.

Må skape ro

Ifølge Samaras er det viktig å sende et budskap til omverdenen om stabilitet og pålitelighet fra Hellas' side.

Les også: Europeisk usikkerhet preger amerikanske børser

Men foreløpig er det usikkert hvem som skal stå i bresjen for den nye stabiliteten. Den jevne greker spør seg hvem som skal lede landet videre gjennom krisen, og spekulasjonene har gått høyt. Finansminister Evangelos Venizelos er et av de heteste navnene, Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbank (ECB), et annet.


Les flere nyheter her

Populært