Meny

Det går mot ny regjering i Hellas

På vei ut: Hellas' statsminister Giorgos Papandreou ankommer krisemøtet i regjeringen søndag ettermiddag. Det var hektisk politisk aktivitet i den greske hovedstaden søndag kveld. Foto: REUTERS / Yannis Behrakis / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou vil ikke lede landets neste regjering.
– En ny regjering må være på plass snart. Og når jeg sier snart, mener jeg i dag, ikke i morgen, sa Papandreou, ifølge en kunngjøring fra statsministerens kontor.


Papandreou og opposisjonslederen Antonis Samaras skulle møte presidenten klokken 19.30 norsk tid. Det er statsministeren som har bedt om møtet.

Les også: Gjeldskrisen bekymrer nordmenn

Grekerne fulgte nøye med søndag kveld mens politikerne strenet fra møte til møte for å finne en politisk løsning for Hellas.

Press

Papandreou sa tidlig at han ikke ville gå før landet har en samlingsregjering, Samaras ville ikke snakke om samlingsregjering før Papandreou var gått av. Og for å legge press på begge, sa president Karolos Papoulias at han ikke ville ta imot noen av dem til samtaler før de var blitt enige om prosedyren. Et klassisk gresk drama, med andre ord.

Les også: IMF: - Europeiske banker trenger hjelp raskt

Litt etter klokken 18.30 norsk tid så det imidlertid ut til å være bevegelse. Da kalte presidenten inn til et møte med lederne for de to største partiene.

Den jevne greker spør seg nå hvem som skal lede landet videre gjennom krisen.

Langdrygt

De to partilederne sto lenge steilt mot hverandre.

– Det vil ikke være mulig å finne en løsning før Papandreou har bestemt seg for hva han vil gjøre. Jeg har bestemt meg for å hjelpe til. Forutsatt at han går av, vil alt gå som planlagt, sa Samaras søndag ettermiddag. Senere på kvelden tydet signalene på at Samaras er på glid til å snakke om en samlingsregjering.

Les også: - Kina vil hjelpe eurolandene

Ifølge Telemachos Hitiris, en parlamentariker fra PASOK, er det avgjørende at en avtale kommer på plass søndag.

– Alt må bli gjort i dag, hvis ikke blir det et helvete i morgen, sa han til gresk fjernsyn søndag.

Må skape ro

Ifølge Samaras, som er leder i opposisjonspartiet Nytt demokrati, er det viktig å sende et budskap til omverdenen om stabilitet og pålitelighet fra Hellas' side.

Samaras krevde opprinnelig at det skulle holdes nyvalg raskt. Det ville trolig tjene Nytt demokrati. Papandreou motsatte seg en slik løsning, og sa til sin regjeringskolleger søndag at valget ikke bør holdes før i februar eller mars.

Les også: Europeisk usikkerhet preger amerikanske børser

Spekulasjonene har gått høyt om hvem som kommer til å lede koalisjonsregjeringen. Finansminister Evangelos Venizelos er et av de heteste navnene, Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbank (ECB), et annet.

Les flere nyheter

Populært