Meny

Stor asteroide passerer jorden natt til onsdag

Denne asteroiden, som er større enn et hangarskip, passerer mellom jorda og månen natt til onsdag. Det er den nærmeste forbipasseringen i sitt slag på 35 år. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En asteroide som er 400 meter i diameter vil passere innenfor månens bane natt til onsdag.
Asteroiden med navnet 2005 YU55 er ventet å passere 325.000 kilometer fra jorden, noe som er 0,85 ganger avstanden til månen.


Den kommer til å være best synlig fra Norge rundt klokken halv ett natt til onsdag.

Første varsling

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard leder en gruppe på Universitetet i Oslo som følger asteroiden nøye.

– Dette er en veldig sjelden hendelse. Det er dessuten første gang vitenskapen har klart å varsle en passering av en asteroide av denne størrelsen før den faktisk finner sted, sier Ødegaard.

Les også: Passerer nærmere enn månen

2005 YU55 har en diameter på omtrent 400 meter og ble oppdaget i 2005. Den kom i søkelyset i februar 2010, da den ble gitt kategori 1 på Torino-skalaen. Skalaen anslår et forhold mellom sannsynligheten for nedslag og hvor stor skade et nedslag vil gjøre. 10 betyr slutten på vår sivilisasjon.

– Hadde 2005 YU55 truffet jorden, ville det ha tilsvart en eksplosjon av 500.000 Hiroshima-bomber. Det hadde utslettet et område på størrelse med Østlandet og gjort et område på størrelse med Europa ubeboelig. Heldigvis er vi helt sikre på at den ikke kommer til å treffe, sier Ødegaard.

Viktig overvåking

Selv om 2005 YU55 nå er i kategori 0 på Torino-skalaen, vil tirsdagens passering gjøre det mulig å anslå hvor nært den vil komme jorden ved neste passering i 2041.

– Akkurat nå er det 1.256 store asteroider som kan passere svært nær oss. Deres baner er skiftende, og det er viktig at vi overvåker disse. En gang vil en av dem garantert komme på kollisjonskurs med jorden. Vi er faktisk den første generasjonen som er i stand til å beskytte jorden, sier Ødegaard.

Les også: I bane rundt asteroide

Neste gang en asteroide passerer planeten vår så nært er mest sannsynlig i 2028. Da passerer den omtrent en kilometer store asteroiden med navnet (153814)2001WN5 rundt 248.000 kilometer fra jorden, eller 0,65 ganger avstanden til månen.

Formet jorden

Onsdagens passering er interessant for astronomene siden den kan fortelle noe om jordens utvikling i urtiden.

– Asteroiden er porøs og består av karbonholdig stein. Slike asteroider har levert ganske interessante stoffer til jorden og påvirket hvordan jorden har blitt. Vanligvis er det veldig krevende med en ekspedisjon for å utforske slike med en romsonde, men nå kommer den til oss, sier Ødegaard.

Les også: - Moste Mars' magnetfelt

Asteroiden kan bli synlig fra Norge med en kraftig kikkert, men på grunn av svært høy fart over himmelen, blir lokaliseringen en utfordring. Gruppen som følger den, vil prøve å legge ut en nettsending og bilder på en nettside.

Les flere nyheter

Populært