Meny

Anklager om stemmekjøp i Guatemala-valg

Væpnet politi vokter et valglokale i Guatemala by. Det må til i et land som betegnes som et av verdens farligste. Søndag velger landets innbyggere ny president og vinneren er trolig den pensjonerte generalen Otto Peréz Molina. Foto: REUTERS / Carlos Jasso SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bitter atmosfære preget stemningen i Guatemala da valgdagen åpnet søndag.
Presidentkandidatene i Guatemala

Otto Pérez Molina


* Født 1. desember 1950

* Tidligere general. Sjef for den militære etterretningstjenesten under militærdiktaturet på 1980-tallet. Sluttet i hæren i 2000

* Kom på annenplass ved presidentvalget i 2007

* Leder det høyreorienterte Patriot-partiet (PP)

Manuel Baldizón

* Født 6. mai 1970

* Forretningsmann, hotelleier og tidligere representant i nasjonalforsamlingen

* Leder for sentrumspartiet Fornyet demokratisk frihet

(©NTB)

Den ene av de to finalekandidatene i presidentvalget, den pensjonerte generalen Otto Pérez Molina, anklaget den andre, forretningsmannen Manuel Baldizon, for å kjøpe seg stemmer ved å dele ut matkuponger og kuponger for håndverkstjenester.

Om så er tilfelle, så spørs det om det hjelper. På målingene den siste tiden før valget har Pérez hatt 10 prosentpoengs ledelse på motkandidaten.

Den 60 år gamle Otto Pérez Molina, som hengte generaluniformen i skapet for drøyt ti år siden, vant første valgomgang i september.

Verdens farligste

Som kandidat for Patriot-partiet gikk Pérez til valg under slagordet «mano dura» (hard hånd), med et løfte om å knuse de voldelige narkotikabandene som har gjort Guatemala til et av verdens farligste land.

Heller ikke for politikere er landet trygt. Rundt 30 politisk motiverte drap hittil i år taler sitt tydelige språk.

Les også: Familie drept i Guatemala

De politiske spenningene er store, noe ikke minst høyreekstreme jordeiere og nåværende og tidligere militære med et slett rulleblad i menneskerettighetssammenheng bidrar til.

Forhandlet i Norge

Snart 20 år er gått siden Pérez, som da ledet Guatemalas fryktede militære etterretningstjeneste D-2, satt i forhandlinger med URNG-geriljaen i Norge.

Fredsprosessen ble innledet med norsk hjelp i 1990, og seks år senere resulterte den i en fredsavtale. Borgerkrigen hadde da kostet rundt 200.000 mennesker livet, de aller fleste av dem var ifølge FN ofre for regjeringshæren og halvmilitære dødsskvadroner.

Les også: Jorda sank ned rett under senga

Mannen som trolig blir valgt til president søndag, gjorde seg tidlig bemerket. I 1983 deltok den da unge offiseren aktivt i et militærkupp der forsvarssjef Oscar Mejia kom til makten. Noen av de verste massakrene under borgerkrigen fant sted i årene som fulgte.

Guatemalas nåværende president Alvaro Colom, som tilhører venstresiden, har innledet et rettsoppgjør for å stille de verste krigsforbryterne til ansvar, men har møtt motstand.

Mejia er nå etterlyst i hjemlandet, tiltalt for folkemord. Det har også kastet skygger over Pérez.

Etterretningssjef

Kritikere har blant annet pekt på Otto Pérez Molinas fortid som leder for presidentens sikkerhetsstab EMP. Staben hadde et enda mer frynsete rykte enn den militære etterretningstjenesten og sto ifølge menneskerettighetsorganisasjoner bak tusenvis av politiske drap og forsvinninger under borgerkrigen.

Les flere nyheter

Populært