Meny

Ortega favoritt mot uenig høyre

Nicaraguanere i kø for å avgi stemme ved et valglokale i hovedstaden Managua. Foto: REUTERS / Oswaldo Rivas / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mikrokredittlån, gratis bostøtte, satsing på helse og utdanning kan Daniel Ortega bli valgt til president i Nicaragua for tredje gang – etter å ha endret valgloven.
Valget i Nicaragua
*Sandinistene, den væpnede motstandsbevegelsen som hadde eksistert siden 1960-tallet, tok makten i 1979 gjennom en revolusjon og styrtet diktatoren Somoza. Han hadde styrt Nicaragua i over 40 år


*Sandinistpartiet FSLN vant valget i 1984, allerede da med Daniel Ortega i spissen

*FSLN tapte uventet makten i 1990 og satt i opposisjon fram til 2006, da Ortega igjen ble president

* Opposisjonen mener hans kandidatur er grunnlovsstridig siden han alt har sittet i to perioder, men høyesterett har slått fast at han kan stille til valg

* 3,4 millioner velgere over 16 år har stemmerett under valget, der vinneren trenger 40 prosent oppslutning for å slippe en andre valgomgang

(NTB)

At Ortega i det hele tatt får lov til å stille til en tredje valgperiode, er takket være at landets høyesterett, som kontrolleres av hans eget sandinistparti, har gitt klarsignal.

Ortega har ligget komfortabelt foran på de siste meningsmålingene: 48 prosent mot 30 prosent for hans fremste utfordrer, 79 år gamle Fabio Gadea.

Situasjonen har vært anspent foran presidentvalget, og politipatruljer var utplassert i området rundt valgkommisjonens hovedkvarter da valglokalene åpnet søndag morgen. Det ble meldt om mindre demonstrasjoner mot president Daniel Ortega, men ikke om større hendelser.

De tre andre høyrekandidatene er ifølge målingene sjanseløse og er derfor mest opptatt av å kapre plasser for sine partier i nasjonalforsamlingen, der 90 representanter er på valg.

Arveprins

Daniel Ortega har alltid vært en kontroversiell mann og spilte i mange år rollen som Fidel Castros arveprins i Latin Amerika.

Den rollen har Hugo Chávez siden overtatt, og den venezuelanske presidenten er i dag en av Ortegas fremste allierte i regionen.

Les også: - Google førte til militær konfrontasjon

I likhet med Chávez sørget Ortega nylig for å endre grunnloven, som tidligere forbød presidenten å sitte i mer enn to perioder. Det utløste ikke uventet kritikk fra opposisjonen og omverdenen, ikke minst fra USA som alltid har hatt et anstrengt forholdt til de venstreorienterte sandinistene i Nicaragua.

Fattigdom

Nicaragua er Mellom-Amerikas største land, og nesten halvparten av de 5,8 millionene innbyggere lever under fattigdomsgrensa.

Ortega nyter stor støtte hos småbønder og arbeidere, og han har takket være oljebistand fra sin venn Chávez satt i gang flere sosiale støtteordninger, blant dem subsidiering av boliger.

Den aldrende geriljalederen har gått til valg på et løfte om å videreføre revolusjonen fra 1980-årene, som endte med valgnederlag for sandinistene i 1989.

Etter å ha tapt de neste to valgene, kom Ortega og sandinistene tilbake i 2006, og takket være en hjelpende hånd fra landets høyesterett fikk han satt grunnloven til side for å kunne fortsette i fem nye år.

Økonomisk vekst

Selv om retorikken til tider har vært hard, har Ortega videreført en frihandelsavtale med USA, som er Nicaraguas viktigste handelspartner.

Den økonomiske veksten i år havner trolig på rundt 4 prosent, utenlandsreserven er større enn noensinne og inflasjonen – som på 1980-tallet nådde 33.000 prosent – er nå under kontroll.

Ortega og sandinistene anklages rett nok for manglende demokratisk sinnelag og maktmisbruk, og i lokalvalgene i 2008 var valgfusket såpass framtredende at både USA og EU frøs bistanden til landet.

Les flere nyheter

Populært