Meny

Krever Berlusconis avgang – igjen

Silvio Berlusconis framtid som statsminister er usikker som følge av gjeldsproblemene i Italia. Foto: REUTERS / Dylan Martinez / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tråden Silvio Berlusconi henger i, er tynnere enn noen gang. Den kan ryke de neste dagene.

Italias statsminister Silvio Berlusconi er godt vant med at politikere og velgere krever hans avgang. Hittil er han kommet seg helskinnet gjennom en maraton av rettssaker og politiske kriser.

Men ifølge politiske eksperter kan Berlusconi nå bli tvunget til å gå. Kanskje allerede under en avstemning i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Lånerenta er snart på et nivå landet ikke håndterer fordi finansmarkedene ikke har tillit til Berlusconi.

Egen evne

I den italienske befolkningen er oppslutningen om Berlusconi nå på rekordlave 22 prosent. Og statsministeren har mistet flertallet i parlamentet. Flere av hans partifeller har hoppet av regjeringskoalisjonen og truer med å stemme mot statsministeren tirsdag.

Men Berlusconi har hatt en egen evne til å få opprørske partifeller til å vende tilbake. Den omstridte statsministeren har vunnet over 50 tillitsvota de siste tre årene.

Og som vanlig er alternativet til Berlusconi uklart. Hva som skjer i dagene og ukene fremover, er derfor svært usikkert.

Les også: Berlusconi innkaller til krisemøte etter refs

Teknokratregjering

Financial Times trekker opp fire mulige scenarier.

Drømmescenariet stadig flere ønsker seg, er at Berlusconi går av, og at det dannes en overgangsregjering med teknokrater. Den skal gjennomføre de tøffe reformene som må til for å få Italia ut av krisen, uten å bekymre seg for ikke å bli gjenvalgt i et nyvalg. Tidligere EU-kommissær Mario Monti nevnes som mulig leder. Men det er tvilsomt om det blir enighet om en slik midlertidig regjering.

Marerittscenarioet er ifølge Financial Times at Berlusconi blir sittende uten evne og støtte til å gjennomføre reformene som må til.

Mistet kontakt

Et annet alternativ er at han tvinges til å gå, men uten at opposisjonen klarer å danne en styringsdyktig regjeringskoalisjon. Nest beste løsning for landet skal ifølge Financial Times være at Berlusconi får gjennomført reformene mot å overlate makten til sin høyre hånd Gianni Letta, som så danner en bredere koalisjon.

I helgen avskrev så godt som alle italienske aviser statsministeren. Også flere aviser som normalt støtter ham.

– For hver dag som går, blir det mer og mer tydelig at han har mistet kontakten ikke bare med Italia, men også med virkeligheten, skriver La Stampa, ifølge AFP.

Ingen troverdighet

Kritikerne mener at Berlusconi har brakt skam over Italia etter at han måtte stå skolerett både på EU-toppmøtet i Brussel nylig og på G20-møtet i Cannes før helgen. Berlusconi får gjennomgå for ikke å gjennomføre økonomiske reformer og kutt i statsgjelden.

Italias største problem er mangel på troverdighet, ifølge IMF-sjef Christine Lagarde. Hun har nå fått klarsignal fra Berlusconi til å sende inspektører til Italia for å kontrollere reformarbeidet.

Internasjonale ledere er svært bekymret over at rentene stiger, til tross for Den europeiske sentralbankens støttekjøp av gjeldspapirer. Den store frykten er at gjeldskrisen i Hellas skal spre seg til Italia og Spania.

Les flere nyheter

Populært