Meny

EU-lov gir ledighetstrygd etter kun én arbeidsdag

NY LOV: En EU-lov gjør at utlendinger har krav på ledighetstrygd etter én arbeidsdag i Norge. Her er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen fjerner nå kravet om at utlendinger må ha jobbet minst åtte uker i Norge for å opptjene rett til dagpenger. Nå holder det med én dag.

Det er etter press fra EU at regjeringen har bøyd av for dette kravet, skriver Aftenposten.

Arbeidsdepartementet har lenge hatt som tilleggskrav for utlendinger at de må ha jobbet i minst åtte uker innenfor en periode på tolv uker, samt må ha startet i jobben innen tolv uker etter at de først kom til Norge.

Les også: Krever frislipp av trygd for utlendinger

EFTAs overvåkingsorgan ESA har vært misfornøyd med dette ekstra kravet, og mener det kommer i strid med EØS-avtalens bestemmelser om samordning av velferdsordninger. Nå har altså Norge bøyd av og etterkommet ESAs krav.

Forutsetningen for å få dagpenger i Norge er at man har jobbet lenge nok i hjemlandet eller et annet EØS-land for å være kvalifisert for slik trygd.

Norske myndigheter har vært redd for at ordningen kan føre til en strøm av utenlandsk arbeidskraft som vil utnytte ordningen, men ifølge ESA har ikke Norge klart å underbygge denne bekymringen tilstrekkelig.

Landsorganisasjonen i Norge mener det ikke er mer enn «rett og rimelig» med endringen i reglene, og tror ikke den vil bli utnyttet.

Les flere nyheter

Populært