Meny

Norsk bistand svindlet for 30 millioner

Utenriksdepartementet har ikke påvist svindel av mer enn 0,03 prosent av norske bistandsmidler de siste årene, men frykter at mørketallene kan være større. Illustrasjonsfoto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk bistand svindlet for 30 millioner Nesten 30 millioner kroner i norske bistandsmidler har blitt svindlet bort, og Utenriksdepartementet tror mørketallene er større.
Tallene går frem av en rapport fra Utenriksdepartementet (UD) som skal presenteres for Stortinget mandag, melder NRK.


Siden 2007 er det meldt inn 253 saker. 123 av disse er behandlet, og det er påvist lovbrudd i 37 tilfeller.

0,03 prosent

Fra 2007 til 31. august i år har UD fått tilbakebetalt 23,9 millioner som har vært misligholdt. Totalt tror departementet beløpet er 29,4 millioner, ifølge NRK.

Les også: Norsk bistand svindlet for 30 millioner

I det samme tidsrommet har Norge delt ut totalt 98 milliarder kroner i bistand. Man har altså kun avdekket svindel av 0,03 prosent av bistandsmidlene.

- Norge har verdens beste system for å avdekke og hindre korrupsjon av bistandsmidler, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NRK.

Mørketall

Solheim sier tiltak myndighetene har gjennomført har ført til en «holdningsendring blant våre samarbeidspartnere». Likevel tror departementet det er mørketall.

Les også: Norge gir 100 millioner til Elfenbenskysten

– Vi har ikke avdekket all korrupsjon i norsk bistand. Ingen kan si de har gjort det, og jeg er helt overbevist om at det finnes mørketall, sier lederen for varslingsenheten i UD Eirik Glenne til NRK.

Les flere nyheter

Populært