Meny

Terrorsiktede glad for liten rettssal

Terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad (til høyre), er fornøyd med at terrorsaken vil gå i Oslo tingrett og ikke i provisoriske lokaler. Her er han sammen med resten av forsvarergruppa på befaring på Breiviks gård på Åsta. Fra venstre: advokat Odd Ivar Grøn, advokat Tord Jordet, advokat Vibeke Hein Bæra og Lippestad selv. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik er ifølge sin forsvarer fornøyd med at Oslo tingrett har bestemt at terrorsaken skal gå i en rettssal som ikke har plass til flere enn 200 tilhørere.

Tingretten avgjorde torsdag at rettssaken mot Breivik skal gå i en sal i Oslo tinghus og ikke i midlertidige og større lokaler for å få plass til flere tilhørere.

– Jeg har orientert siktede om hva som ble bestemt. Han er komfortabel med denne løsningen. Han var engstelig for å måtte sitte foran tusenvis av mennesker og forklare seg. Han tror det blir lettere i en liten sal, sier en av Breiviks forsvarere, advokat Geir Lippestad, til Dagbladet.

Les også: Vil ha Breivik på videolink

– Verdighet og sikkerhet

Forsvarerne er fornøyd med løsningen.

– Vi tror det blir en god løsning med sikte på blant annet verdighet og sikkerhet, sier Lippestad.

Bistandsadvokatene har også uttrykt tilfredshet med løsningen.

– Jeg tror dette er en god løsning, og at det ikke blir for stort for vitnene som skal forklare seg, sa koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB torsdag.

Norske presseorganisasjoner er imidlertid kritiske til løsningen. Generalsekretæren i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, frykter vanskelige arbeidsforhold, særlig for de mange TV-stasjonene som har sagt at de ønsker å dekke saken.

Les også: Flertall vil rive høyblokka

Bruker tid

Terrorsiktede Breivik var fredag sammen med sin advokat på Politihuset i Oslo og gikk gjennomgikk tidligere avhør med politiet.

– Han er svært opptatt av gjennomgangen av avhørene. Det er viktig for ham at de fremstår som så korrekte som mulig, og han bruker mye tid på å kommentere og endre små detaljer. Det kan være detaljer som vi andre ikke tenker så mye over. Alt fra kommaregler, setningsoppbygninger og engelske ord og uttrykk. Det tar tid, sier Lippestad.

Fredag ble det også bestemt at Anders Behring Breivik ikke selv får møte i forhørsretten ved neste fengslingsmøte, mandag 14. november. Fengslingen skal i stedet foregå via videolink fra Ila fengsel.

Påtalemyndigheten har begrunnet ønske om at Breivik skal forklare seg via videolink, og ikke møte personlig, med at det er svært ressurskrevende å frakte Breivik til og fra tinghuset, samt å sørge for sikkerheten inne i tinghuset i forbindelse med fengslingen.

Les også: Eskil Pedersen må gå med voldsalarm

Les alt om terroraksjonene

Les flere nyheter

Populært