Meny

Idrettselever mer utsatt for spiseforstyrrelser

Idrettselever løper en høyere risiko for å utvikle spiseforstyrrelser enn elever ved andre skoler, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre ganger så mange toppidrettselever lider av spiseforstyrrelser sammenlignet med «vanlig» ungdom.
Fakta om spiseforstyrrelser
  • 50.000 norske kvinner i aldersgruppen 15-44 år har til enhver tid en spiseforstyrrelse.
  • Man skiller mellom anoreksi, bulimi og overspisingslidelse. Det finnes også andre varianter.
  • 2700 kvinner lider av anoreksi, 18000 bulimi og 28 000 har et overspisingsproblem.
  • Anoreksi kjennetegnes av at man er alvorlig undervektig. Bulimi kjennetegnes av overspising med etterfølgende oppkast. Ved overspising mister man kontroll over matinntak.
  • Anoreksi og bulimi opptrer ti ganger så ofte hos kvinner som hos menn.
  • Er gjerne forbundet med andre psykiske lidelser, bl.a. depresjon, angst og personlighetsforstyrrelser.

  • Kan være et resultat av samspillet mellom arv og miljø. Forskning tyder på genetisk disposisjon.

Forekomsten av spiseforstyrrelser er høyere blant førsteklasseelever ved toppidretts- og skigymnas enn de som går ved andre videregående skoler.

Det viser en studie utført på Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole, som ble lagt frem ved Idrettsmedisinsk høstkongress i Oslo lørdag.

Alle førsteklassinger

Det er doktorgradsstipendiat Marianne Martinsen ved Norges idrettshøgskole som har utarbeidet studien.

– Vi undersøkte alle førsteklasseelevene på samtlige toppidretts- og skigymnas i Norge, sier Martinsen til TV 2 Nyhetene.

611 førsteklasseelever ved 16 toppidrettsgymnas deltok i studien, samt 355 elever fra to tilfeldig valgte videregående skoler. Alle elevene besvarte spørreskjema og et utvalg ble også invitert til et klinisk intervju.

Formålet med undersøkelsen var å kartlegge omfanget av spiseforstyrrelser blant unge toppidrettselever sammenlignet med jevnaldrede ved vanlige videregående skoler. Resultatet viser at om lag tre ganger så mange av idrettsutøverne (7,7 prosent) led av spiseforstyrrelser sammenlignet med «vanlige» elever (2,3 prosent).

Les også: Fellesmåltider hindrer spiseforstyrrelser

Flere jenter

33 av 611 undersøkte toppidrettselever led av spiseforstyrrelser i en eller annen form. 88 prosent av de syke fikk diagnosen uspesifikke spiseforstyrrelser, ni prosent led av bulimi mens tre prosent hadde anoreksi. Studien viste også at langt flere jenter (13,5 prosent) enn gutter (3,2 prosent) ved toppidrettsgymnasene slet med spiseforstyrrelser.

– Hos guttene rapporterte de fleste at de ønsket å gå ned i vekt for å prestere bedre. Blant jentene rapporterte de både at de ønsket å se bedre ut og prestere bedre, sier Martinsen til TV 2 Nyhetene.

Fra tidligere studier av voksne eliteidrettsutøvere vet man at spiseforstyrrelser er vanligere i vektavhengige idretter, for eksempel boksing, enn i ikke-vektavhengige idretter. Blant de unge fant man ikke slike forskjeller.

Les flere nyheter her

Populært