Meny

Ansatte fikk store summer:

Revisorrapport reiser nye spørsmål i Unibuss

En revisorrapport stiller nye spørsmål ved pengebruken i skandalerammede Unibuss. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En revisorrapport avdekker regnskapsrot i Unibuss, som fra før er rammet av en korrupsjonsskandale.

På fire år overførte selskapet Unibuss AS nesten 1,5 millioner kroner til en av de ansattes organisasjoner, Yrkestrafikkforbundet (YTF), uten at det forelå konkrete regnskaper for bruken av pengene.

Unibuss ble ledet av den nå korrupsjonssiktede og fengslede administrerende direktør Helge Leite.

Pengene skulle gå til å dekke underskudd i driften av automater i de ansattes kantiner og hvilerom. Automatene inneholder mat, drikke og godteri.

Les også: Unibuss-direktør får forlenget fengsling

– 600.016 i pluss

Den nye styrelederen i Unibuss, Cato Hellesjø, fant grunn til å se på denne pengestrømmen og engasjerte i desember i fjor revisjonssselskapet PwC til å gjennomgå de betydelige pengeoverføringene.

Resultatet kom i en rapport i mars, som ABC Nyheter har fått tilgang til.

PwC konkluderer der med at det ikke er mulig å dokumentere betydelige kostnader som YTF har påberopt seg.

Når PwC korrigerer så godt de kan for å få mer realistiske anslag, viser det seg ifølge deres tall at inntektene, inkludert tilskudd fra Unibuss, beløp seg til 600.016 kroner mer enn utgiftene.

Les også: Unibuss-direktøren varetektsfengsles i fire uker

Ble ikke oppgitt

- Det er klart at penger er blitt borte her. (Tillitsvalgt Terje Løkkevik i Transportarbeiderforbundets klubb.)

Ifølge PwC-rapporten fikk YTF dekket kostnader hos Unibuss uten at det ble ført:

  • Regnskap for den enkelte automat
  • Oversikt over varelageret
  • Hvor mye som ble kastet

Dessuten var det uklarheter om hvilke priser varene egentlig ble kjøpt inn for, ifølge gjennomgangen PwC gjorde med innspill fra sekretær Steinar Olsen i YTFs klubb ved Unibuss.

PwC bemerker også at andre utgifter, som julebord, er blandet inn uten at grensene er klarlagt.

– Har aldri hatt overskudd

Hva sier du til PwCs anslag om at din YTF-klubb fikk 600.000 i overskudd takket være tilskudd fra Unibuss?

– Det vi har fått fra Unibuss, ble utbetalt etter hva vi hadde av utgifter og hva vi brukte av tid, sier sekretær Steinar Olsen til ABC Nyheter.

Les også: Utestenges for anbud i Oslo

– Vi har aldri hatt overskudd. Dessuten har vi gjort en dugnadsinnsats både i arbeidstida og fritida, legger han til.

I sin kommentar til PwCs tall har YTF-klubben, opp mot de 600.016 det stilles spørsmålstegn ved, laget et anslag for kostnader for 228.000 kroner.

Innbrudd og kasting

Men arbeidstida som gikk med, fikk dere jo betalt for utenom tilskuddene til varer?

– Vi hadde en person som gikk på aktiv sykemelding. Vi har hatt massevis av arbeid i tillegg. Det har vært masse innbrudd og hærverk, og vi har hatt en krevende logistikk med å hente og kjøpe inn varer og ujevnt salg, svarer Olsen.

– Det er ikke sånn verden er. Vi greide aldri få oversikt over hva som ble stjålet, hva som ble kastet. De 600.000 gikk rett og slett til å dekke diffensen. Vi har verdens beste samvittighet.

– Klart penger er borte

– Det er klart at penger er blitt borte her, sier tillitsvalgt Terje Løkkevik i en annen av de ansattes organisasjoner, nemlig Transportarbeiderforbundets klubb.

– De har bare sagt til Helge (adm. dir. Helge Leite, red. anm.) hvor mye penger de trengte, og fikk pengene i hånda. De bare sa de gikk underskudd. Helge utbetaler 300.000 uten å mukke!, hevder Løkkevik.

– Det er helt feil oppfatning. Løkkevik har ingen oversikt, sier Steinar Olsen i en kommentar til anklagen.

Unibuss legger saken død

Unibuss-ledelsen besvarer spørsmål fra ABC Nyheter om denne saken i e-post fra kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen.

Hun slår fast at Unibuss ikke er et selskap som er underlagt offentlighetsloven, men opplyser likevel at det «...historisk sett har vært noe uenighet om bruk av bonusmidlene mellom tillitsvalgte fra ulike foreninger».

– Påstander har ikke latt seg dokumentere, men Unibuss fant det best å avvikle den daværende organiseringen, skriver Agerbak-Jensen.

– Vi er ferdig med den saken. Alt var i sin skjønneste orden. Vi nedla et stort dugnadsarbeid og fikk dekket våre reelle kostnader, konkluderer Steinar Olsen.

YS oppsto blant sjåførene

Administrerende direktør Helge Leite har selv bakgrunn fra fagforeningen ved daværende Oslo Sporveier, som Unibuss springer ut fra. Han fikk en ledende stilling, og en stor gruppe bussførere dannet en husforening som senere ble med i LOs konkurrerende organisasjon YS.

En opplysning i den opprinnelige artikkelen ble korrigert: Helge Leite forlot LOs lokale organisasjon idet han ble sjef og var ikke med i den nye husforeningen som hans busskolleger opprettet.

Les flere nyheter herPopulært