Meny

Dobler antall politifolk i Oslos gater til helga

Justisminister Knut Storberget (t.v.), politimester Anstein Gjengedal (bak) og politiinspektør Hanne Kristin Rohde under pressekonferansen i Oslo fredag i forbindelse med de siste ukenes overfallsvoldtekter i Oslo. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) setter inn strakstiltak for å få bukt med voldtektene i hovedstaden.

Tiltaket trer i kraft allerede fra natt til lørdag, blant annet ved at UP-patruljer settes inn for å gjøre Oslo til en tryggere by.

Statsråden innkalte fredag representanter fra en rekke berørte instanser, blant dem riksadvokat Tor-Aksel Busch, til møte om voldtektsbølgen.

Riksadvokaten sa at tiden nå er inne for å senke terskelen for DNA-registrering. Slik det er nå må vedkommende ha en dom på 60 dagers fengsel eller mer.

– Vi vil vurdere om det skal være mulig å ta i bruk DNA også på et lavere straffegrunnlag. De som begår alvorlig kriminalitet, har ofte også mindre forhold bak seg, sa Busch.

Blant de øvrige som var til stede på møtet var fungerende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet, politimester Anstein Gjengedal i Oslo, politiinspektør Hanne Kristin Rohde i vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt og assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Les også: Voldtektsalarm topper iPhone-nedlastinger

– Oppsøk overgrepsmottak

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde var godt fornøyd med at hennes avdeling styrkes med ti etterforskere og sier at det vil få vesentlig betydning for fremdriften i sakene.

Hun oppfordrer også kvinner som er blitt utsatt for forsøk på voldtekt til å oppsøke mottakene.

– Det kan hende de har hudavskrapninger under neglene eller er blitt holdt hardt rundt hals eller håndledd slik at det sitter igjen hudrester. Da kan det være at vi får identifisert en gjerningsmann som enten tidligere eller senere fullbyrder en voldtekt, sier hun til NTB.

Rohde understreker betydningen av at kvinner ikke bare anmelder voldtekt, men også forsøk på voldtekt.

– Da får vi større kunnskap å basere etterforskningen på, men samtidig har vi stor forståelse for de kvinnene som velger å ikke komme til politiet. Jo flere saker vi oppklarer, jo større grunn er det til at vi også har tatt personer som gjentar overgrep, sier hun.

Les også: Politiet sjekker video etter voldtekter

Regionalt samarbeid

Fungerende politidirektør Vidar Refvik sier at politiet vurderer å styrke det regionale samarbeidet når det gjelder etterforskning.

– Det vil vi gjøre fordi vi ser for oss at enkelte av disse voldtektsmennene også opererer utenfor Oslo. Når det gjelder den operative styrken, har vi så langt avgrenset ressursene fra andre distrikt. De vil ikke bistå Oslo, men holde tryggheten oppe i egne distrikt, sier han til NTB.

I stedet får politiet hjelp fra 15 UP-patruljer. Utrykningspolitiet vil også bidra i helgene fremover.

– Vi har ikke holdepunkter for å si at den kriminaliteten vi nå opplever er en vedvarende trend, men nå må vi analysere situasjonen og se på hva dette er. Vi tar med oss noen av tiltakene fra Stavanger som å styrke patruljeringen av uniformert politi og bruk av sivilt politi ute. Vi engasjerer befolkningen og taxinæringen og andre offentlige etater slik at alle er med å bidra, sier han.

Mange natteravner

Blant dem som har merket publikums engasjement er Natteravnene.

– Den siste uka har vi fått 500 påmeldinger. Dette er jo i kampens hete og det har nyhetens interesse, så vi regner ikke med å beholde alle disse. Men blir en firedel igjen, så er vi godt fornøyd, sier daglig leder i Natteravnene, Lars Norbom, til NTB.

Les også: Stort engasjement for å gjøre Oslojenter trygge

Han legger til at den frivillige organisasjonen også er svært fornøyd med at politikere fra alle partier i Oslo vil være med å gå.

– Minst ti politikere har forpliktet seg til å gå på hver vandring resten av året. Det er genialt siden det er de som bestemmer hva slags tiltak vi skal ha i byen. Nå får de et innblikk i hva som er behovet.

Natt til lørdag regner Norbom med at over hundre natteravner vil gå på vandring over hele byen.

Les flere nyheter

Populært