Meny

Derfor flommer Bangkok over

FØR OG ETTER: Satellittbildet til venstre viser normale forhold og er tatt i november 2008, mens bildet til høyre, som er fra 25. oktober 2011, viser betydelige oversvømmelser over hele Bangkok. Vann er mørk blå, vegetasjon er grønn, urbane områder brun og skyer er lyseblå. Foto: NASA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene ignorerte advarsler. Se satellittbildene fra Bangkok før og etter flommen.
Økonomiske konsekvenser av flommen:
* Ifølge forsikringsselskapene beløper skadene seg til 140 milliarder baht (25 milliarder kroner)

* Tusenvis av fabrikker er stengt, og en halv million arbeidere er midlertidig uten arbeid

* Thailands sentralbank nedjusterer landets forventede økonomiske vekst i 2011 fra 4,1 til 2,6 prosent på grunn av flommen som har rammet både jordbruket og industrien

* Banken sier den kan komme til å nedjustere tallet ytterligere om flommen rammer hovedstaden Bangkok med full styrke

* Forventet inflasjon i 2011 er nedjustert fra 3,9 til 3,8 prosent

(Kilde: NTB, AFP, Reuters)

En femtedel av Bangkok, hvor det bor tolv millioner mennesker, ligger nå under vann. Flommen er den verste i landet på 50 år. Hittil har 437 mennesker mistet livet i den tre måneder lange flommen i Thailand.

Enkelte steder i Bangkok står det skitne og forurensede vannet mer enn én meter over gatenivå. Frykten øker for diaré, hudsykdommer og andre sykdommer som flomvannet kan føre med seg. Fortvilte mennesker tar seg frem på båter og bambusflåter i gatene.

Flommen har rammet jordbruker og industrien hardt, og 660.000 mennesker står nå uten jobb. Det er heller ingen tegn til at vannet er i ferd med å trekke seg tilbake, noe som skaper frustrasjon blant innbyggerne.

- Vannstanden har ikke falt siden første dag. Kanskje må vi leve med dette i tre-fire uker, sier Anupong Taduon (52) til nyhetsbyrådet IPS.

Se video: Hit vil ikke turistene reise lenger

- Ignorert advarsler

Bangkok betaler nå prisen for at myndighetene i flere tiår har ignorert advarsler om hvor sårbar og dårlig rustet byen er til å håndtere flom, skriver nyhetsbyrået.

- Bangkok er spesielt sårbar sammenlignet med andre byer som Manila, Jakarta eller Kuala Lumpur. Den nåværende flommen bekrefter behovet for å forbedre byens vannforvaltning, sier Aslam Perwaiz, leder for et kastastrofesenter i Bangkok, til IPS.

Ifølge Hermina Francisco, direktør for økonomi- og miljøprogrammet i Sørøst-Asia, er Bangkok den provinsen i Thailand som er mest sårbar for klimaendringer.

- Årsaken til det er hyppige oversvømmelser og at havnivået stiger. Bangkok synker mer enn andre steder, noe som har pågått i mange år, sier hun.

Les også: Flomvann inntar flyplass

Stryk fra Nederland

Fordi Bangkok ligger på elvesletter nær munningen av Chao Praya- elven, opplever byen flom neste hvert neste år, skriver AlertNet. I år har vannmengdene vært mye større enn normalt, slik at demningene har gitt etter.

I februar ble myndighetene minnet om byens manglende evne til å takle store oversvømmelser da nederlandske eksperter konkluderte med at flomvernet var langt fra godt nok for en by på denne størrelsen.

Les også: Krokodillealarm i Bangkok

Les flere nyheter her

Populært