Meny

Politiet gir forelegg til Berserk-ekspedisjonen

Seilbåten «Berserk» har vært savnet i Sørishavet siden februar i år. Foto: Jarle Andhøy/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troms politidistrikt har ilagt Jarle Andhøy et forelegg på 25.000 kroner for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen i februar i år.

Andhøy har ikke ønsket å møte til avhør hos politiet, men han har vedtatt forelegget, opplyser politiadvokat Tor Børge Nordmo i Troms politidistrikt.

– Saken er etterforsket ved Troms politidistrikt og ekspedisjonslederen er etter ordre fra Statsadvokatene i Troms og Finnmark ilagt et forelegg på 25.000 kroner for å ha unnlatt å sende melding til Norsk Polarinstitutt før igangsettelse, unnlatt å utarbeide foreløpig konsekvensutredning og ikke sørget for tilstrekkelig forsikring/garanti for søk, redningsaksjon eller syketransport, heter det i politiets begrunnelse.

NTB har ikke lyktes med å oppnå kontakt med Jarle Andhøy eller hans venn og advokat Nils Jørgen Vordahl. Vordahl har fungert som talsmann for ekspedisjonen.

Les også: Vil stanse Berserk-serie på TV

Tre omkom

Det var fra 12. til 22. februar i år at ekspedisjonen «Wild Vikings – The Berserk Expedition» oppholdt seg i Antarktis sør for 60 grader sør. 33 år gamle Andhøy ledet ekspedisjonen i seilbåten Berserk. To av medlemmene dro også på firehjulinger innover kontinentet.

Til sammen deltok fem menn på ekspedisjonen. Tre av dem er fortsatt savnet og antatt omkommet: Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og Leonard James Banks (32) fra Sør-Afrika.

Andhøy og Samuel Massie (18) ble reddet ut fra Antarktis ved hjelp av et Herkules-fly som brakte dem til New Zealand. Derfra dro de to videre hjem til Norge.

Norsk Polarinstitutt anmeldte i mars i år Andhøy for brudd på meldeplikt, manglende konsekvensutredning, manglende forsikring, utslipp av miljøskadelige stoffer samt manglende tillatelse til å gå inn i verneområder.

Miljøforskrift

Miljøforskriften for Antarktis ble fastsatt 5. mai 1995. Formålet er å verne miljøet og økosystemene i Antarktis. Land som er tilsluttet miljøprotokollen til Atlanterhavstraktaten, har tilsvarende lovreguleringer som den norske miljøforskriften for Antarktis. I Norge kan overtredelse av forskriften straffes med bøter eller fengsel i opptil ett år, eller begge deler.

Troms-politiet antar at dette er den første norske straffesaken etter at forskriften trådte i kraft. Nordmo opplyser at politiet ikke har funnet grunnlag for å sikte Andhøy for overtredelse av vernesonebestemmelsene, fordi det ikke finnes bevis for dette.

– Når det gjelder utslipp/søl av miljøskadelige stoffer har politiet valgt å ikke etterforske dette videre, fordi det ville kreve uforholdsmessig store ressurser og uansett ikke anses å ha betydning for straffereaksjonen, opplyser Nordmo.


Les også:

- Media gir feil bilde av hva som skjedde

Berserkskipper føler ansvar

Berserk-kaptein Andhøy er kommet til Norge

Andhøy-anmeldelse avgjøres torsdag

Berserk-søket er avsluttet

Vurderer straffeforfølgelse av Andhøy

Berserk-drama kan bli TV-serie


Les flere nyheter her

Populært