Meny

Kan komme mange Breivik-rettssaker

Et stort antall pressefolk fra hele verden samlet seg utenfor Oslo tinghus da Anders Behring Breivik ble fremstilt for fengsling tre dager etter terroranslaget. Det kan bli mange runder i rettssalen når saken hans kommer opp neste år. Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofrene for terrorhandlingene 22. juli risikerer mange runder med den terrorsiktede i retten hvis ikke regjeringen lager en særlov om erstatning.

Justisdepartementet har tidligere i høst varslet at de skal se på muligheten for å lage en særlov som omhandler erstatning til ofrene etter terrorhandlingene i sommer. Hvis ikke en slik særlov kommer på plass, vil Anders Behring Breiviks ofre måtte gå til sivile søksmål etter at Breivik er blitt domfelt for terroren, skriver Dagsavisen.

Påtalemyndigheten ønsker ikke å behandle ofrenes erstatningskrav under straffesaken mot Breivik, noe som gjør overlevende og pårørende vil måtte gjennomgå langvarige sivile rettssaker mot Breivik etter at straffesaken er avsluttet.

Les også: Statsbygg anbefaler terrorrettssak i Oslo tinghus

Nettopp derfor har justisminister Knut Storberget (Ap) varslet at regjeringen og Stortinget skal se på muligheten for en særlov som vil kunne sikre erstatning uten bruk av domstolene.

Men over én måned senere svarer departementet at spørsmålet fortsatt er til vurdering.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er opptatt av å begrense Breiviks rolle i erstatningssakene og at ofrene skal slippe å ha ham som motpart.

– Vårt ønske er at Justisdepartementet får på plass en særlov som redegjør for hvilken erstatning ofrene skal få, gradert etter de ulike tilfellene av skade og tap de er påført, sier hun.

Larsen mener at et annet alternativ kan være en utvidet voldsoffererstatningsordning med rask behandling og avgjørelse av erstatningskravene.

Les flere nyheter her

Populært