Meny

Nå blir boligsalg lovlig på Cuba

En avisselger viser siste utgaven av avisen Granma, hvor den nye boligloven står beskrevet. Foto: EPA/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på 50 år kan cubanere kjøpe og selge boliger.

Den cubanske regjeringen har vedtatt en lov som gjør at privatpersoner står fritt til å kjøpe og selge boliger. Privat boligsalg har vært forbudt de siste 50 årene, etter at Fidel Castro kom til makten etter revolusjonen.

Foreldrene har kunnet overføre bolig til barna, men kjøp og salg av eiendom har vært ulovlig. Boligmangel har ført til at mange cubanske familier i dag lever i overfylte leiligheter. Det er ikke uvanlig at tre-fire generasjoner bor under samme tak.

Skilte par tvunget sammen

Skilte par har ofte vært tvunget til å leve sammen i mange år mens de har søkt om separate boliger. 

Reglene har nedført at cubanere i flere tiår bare har kunnet skifte bolig gjennom kompliserte byttehandler, eller på det svarte markedet, noe som ofte har involvert bestikkelser.

Den nye loven trer i kraft 10. november og gjelder utelukkende for fastboende, skriver BBC. Ifølge den nye loven kan cubanere eie maksimalt to boliger, inkludert fritidsbolig.

- Mange mennesker har levd og lever med frykten for å miste hjemmene sine fordi de kjøpte dem på en ulovlig måte. Nå vil de være i stand til å legalisere kjøpet og sove i fred, sier Osmel Gonzales, en matleverandør i Havanna til BBC.

Bilsalg nylig lovlig

Ifølge det cubanske kommunistpartiets avis Granma er loven ledd i en rekke økonomiske reformer som tar sikte på å skape ny fart i Cubas økonomi.

I september fikk cubaneren også retten til å kjøpe og selge biler.

Det 50 år gamle forbudet har gjort øystaten til et levende museum for gamle biler. Fascinerande for turister, men mange cubanere har beklaget seg over rustholkene.

Men de nye reglene for bilkjøp gjelder likevel bare dem som «jobber for staten eller i dens interesse», samt utenlandske borgere med bosted på Cuba.

Alle andre må nøye seg med å kjøpe og selge biler som allerede finnes på øya.

Les flere nyheter her

Populært