Meny

Idrettsstyret går inn for å søke OL i 2022

IDRETTSPRESIDENT Børre Rognlien under åpen time i idrettsstyret torsdag ettermiddag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idrettsstyret kommer til å jobbe videre med prosessen som kan lede til en ny norsk OL-søknad for lekene i 2022, men er avhengig av begeistring og enighet fra hele Idretts-Norge.

– Saken skal behandles på et ekstraordinært idrettsting den 30. juni neste år, og der vil det, juridisk sett, holde med simpelt flertall for å få vedtatt at det skal sendes en ny OL-søknad. Men det er helt klart at idrettsstyret kommer til å se an stemningen.

– En eventuelt ny norsk OL-søknad for lekene i 2022 kommer ikke til å bli fremmet uten at det er stor stemning for det. Det skal være begeistring og enighet om denne saken, men jeg vil ikke angi noen prosent oppslutning før vi sier ja, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Idrettsstyret vedtok i alle fall torsdag å gå videre med prosessen etter at alle de sju vinterolympiske særforbundene enstemmig har sluttet opp om initiativet.

– Denne beslutningen tar OL-prosessen et skritt videre, og det blir nå veldig viktig å høre hva de sier og mener de som skal betale, sa Rognlien.

Idrettsstyret gjorde et enstemmig vedtak om å gå videre med prosessen, men idrettspresidenten presiserte at det fortsatt er veldig tidlig i prosessen, og hva som skjer videre er helt avhengig av responsen.

Regjering og kommune

Presidentskapet i idrettsforbundet skal nå sammen med styremedlem og medlem i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), Gerhard Heiberg, samt generalsekretær Inge Andersen gå i dialog med Oslo kommune og regjeringen med tanke på å få avklart hvorvidt det er politisk, tidsmessig og økonomisk grunnlag for å starte en eventuell prosess vedrørende et eventuelt OL i Norge i 2022.

Les også: Idrettsstyret åpner for ny OL-søknad

Idrettsstyret skal få den første rapporten om denne saken på sitt møte den 23. november, og da vil man vite litt mer om hva de politiske og kommunale myndigheter i Oslo tenker om saken.

Alle de sju vinterolympiske særforbundene peker på Oslo som den mest aktuelle søkerbyen, men foreløpig har verken idrettsstyret eller idrettspresidenten sagt noe om søkersted.

– Asia fikk mot alle odds OL i 2018, og det er det som gjorde en ny norsk søknad for 2022-lekene aktuelle. Gerhard Heiberg, som sitter i IOK, mener at mulighetene for at lekene kommer til å gis til Europa i 2022 er veldig store. Dersom vi ikke søker nå, kan det hende at neste mulighet ikke blir for i 2030, sa Rognlien etter torsdagens idrettsstyremøte.

Korte frister

Dersom norsk idrett bestemmer seg for å søke om et nytt OL, er fristene veldig korte, men til sjuende og sist er det ikke idretten som bestemmer dette, det er politikerne, for dersom Norge skal søke, er idretten avhengig av statsstøtte, som trolig vil ligge på mellom 20 og 30 milliarder kroner.

Regjeringen kommer helt sikkert til å stille som krav at dersom det skal gis statsgaranti, så må idretten være villig til å bruke av tippemiddelpotten, og det er trolig på dette området det store slaget kommer til å stå innad i idretten.

Flere av presidentene for de store særforbundene (sommeridrettene) har sagt nei til bruk av tippemidler i forbindelse med finansieringen av et nytt OL. Denne saken må avklares innad i idretten, noe som må være gjort innen det ekstraordinære idrettstinget 30. juni.

Dersom idretten sier ja til en ny OL-søknad, må søknaden sendes i mars/april 2014, så tidsfristene for å få alt på plass er knappe.– Vi i idrettsstyret har sett på tidsfristene, og vi er kommet fram til at det er mulig å fremme en ny OL-søknad, men bare så vidt. Det er ikke mer enn tiden av veien, sa Børre Rognlien torsdag.

Norge arrangerte vinter-OL i 1952 (Oslo) og 1994 (Lillehammer).

Les flere nyheter

Populært