Flertall vil rive høyblokka

Høyblokka etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011 Foto: Aleksander Andersen (Scanpix)
Høyblokka etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011 Foto: Aleksander Andersen (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det vil ikke de fleste arkitekter og bygningsingeniører, viser vår ferske spørreundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens hele 73 prosent av arkitektene vil at høyblokka skal bevares er det et noe mindre flertall blant bygningsingeniørerer, 56 prosent av dem vil rehabilitere høyblokka. Blant andre utdanningsgrupper er det flertall for riving.

Det viser en spørreundersøkelse som har gått her på tu.no i perioden torsdag til søndag i forrige uke. Hele 4.465 personer har tatt seg tid til å svare på undersøkelsen.

Totalt er det et moderat flertall for å rive, 54 prosent mener den bør rives mens 46 prosent vil bevare bygget.

TU mener: Riv høyblokka!

De yngste vil rive

De yngste vil rive bygget. I aldersgruppen under 25 år er det 60 prosent som vil rive. I gruppen 26-45 år mener 57 prosent at riving er det rette. Først i aldersgruppen 46-65 år er det et ørlite flertall på 51 prosent som mener bygget bør bevares. I aldersgruppen over 66 år mener 60 prosent at bevaring er det riktige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært fremme i pressen at flere ansatte, og også justisminister Knut Storberget, vegrer seg for igjen å ha høyblokka som arbeidsplass. Det gjør lite inntrykk på tu.nos lesere. Kun 29 prosent av dem som vil rive bygget, oppgir hensyn til dem som jobber der som viktigste grunn. 60 prosent mener bygget er så gammelt at det blir vanskelig å oppgradere det til moderne standard for sikkerhet.

Klikk her for større versjon av illustrasjonen over

Lite pent

Selv om mange arkitekter ser bygget som et arkitektonisk ikon som under ingen omstendighet må rives gir hele 59 prosent av de som har svart, uttrykk for at de synes høyblokka er lite pen, og at den derfor bør fjernes. Blant arkitektene er det 38 av de som har svart, som deler dette synet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som vil bevare høyblokka oppgir 68 prosent at det er viktig for å signalisere at slike terrorhandlinger blir avvist av det norske samfunnet. 53 prosent mener at det må rehabiliteres fordi det er et tidstypisk bygg med spesiell kunstnerisk utsmykning som holder høy arkitektonisk kvalitet. Det var anledning til å oppgi flere grunner både til bevaring og riving, det er grunnen til at summen blir høyere enn 100 prosent på disse sprøsmålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren tilbake

Hvis bygget blir rehabilitert mener et stort flertall på 77 prosent av statsministeren må flytte tilbake og at det skal være en del av regjeirngens bygningsmasse.

16 proent mener det bør leies ut som kontorbygg, mens kun syv prosent mener at bygget bør brukes som museium, minnesmerke eller til annet kulturelt formål.

Menn er mer engasjert

Spørreundersøkelsen til Teknisk Ukeblad antyder at skjebnen til høyblokka engasjerer menn langt mer enn kvinner.

Av de 4.465 besvarelsene kommer 3.894, eller hele 87 prosent fra menn. Av disse mener 55 prosent at det er riktig å rive.

Blant kvinnene er det et knapt flertall på 52 prosent som ønsker å bevare bygget.

Les også:

Første anbudskonkurranse for regjeringskvartalet

Dødskyss til høyblokka

Gjenoppbyggingen kan koste seks milliarder

– Det vil ta år før folk er tilbake i høyblokka

Høyblokka må asbestsaneres

Les flere artikler fra Teknisk Ukeblad her


Les flere nyheter her