Meny

Voldtektsalarm topper iPhone-nedlastinger

Titusener av norske kvinner laster ned mobilprogrammer for å beskytte seg mot voldtekt. Foto: Kristine Kleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldektsbølgen i Oslo sender telefonprogrammet bSafe til topps på Apples statistikk over mest nedlastede applikasjoner til iPhone.

- Vi har hatt over 10.000 nedlastinger i løpet av de to siste dagene, sier teknisk sjef i Bipper, Olav Balandin, til ABC Nyheter.

Voldtektsbølgen som har herjet i Oslo de siste månedene, har gjort smarttelefon-brukere opptatt av mer enn sinte fugler og ordleker. Nå er det Bergens-baserte Bippers program for å sikre kvinner som ferdes alene nattestid som lastes ned mest på iPhone.

- Det sier noe om hvor store problemene i Oslo er, påpeker Balandin.

Les også: Enda en voldtekt i Oslo

Ikke satt på prøve

Telefonprogrammet ble lansert i oktober.

Foreløpig har Bipper ikke fått tilbakemeldinger fra noen som kan fortelle at den faktisk har hjulpet dem å slippe unna en voldtekt.

- Heldigvis, sier Balandin.

Hvor hjelpsomt det er i virkelige, farlige situasjoner gjenstår å se. Balandin sier at de har snakket mye med kvinner om hva som skal kunne få dem til å føle seg tryggere på vei hjem.

Les også: Stort engasjement for å gjøre Oslo-jenter trygge

Politiet: - Vi trenger hjelp

Programmet kan lastes ned gratis til både iPhone og Android-telefoner. Den gjør brukeren i stand til å opprette en liste over personer vedkommmende kan be om hjelp dersom noe skulle skje.

Hvis det skulle oppstå en farlig situasjon, kan man utløse alarmen, og telefonen vil automatisk ringe opp personen som står øverst på lista. Samtidig vil den sende meldinger til de øvrige på lista om at du er i fare, og gi dem et kart som forteller dem akkurat hvor du befinner deg.

Telefonen har også en funksjon som kan utløse ringelyden på telefonen dersom du skulle føle deg utrygg i et område.

Leder ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo Politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier til TV2 Nyhetene at hun er positiv til at slike telefonprogrammer utvikles.

- Det er et mye større fokus på dette nå enn det var tidligere, og det er vi i politiet svært glade for. Politiet kan ikke forebygge voldtekter alene, dette må vi gjøre sammen med andre, sier Rohde.

Utvikler nye funksjoner

Olav Balandin hos Bipper tror ikke at bSafe vil kunne stoppe voldtektsbølgen, men håper at den skal kunne hjelpe jenter som er i fare eller føler seg redde.

- Folk er glade for at vi lager slike applikasjoner. Det vil ikke være nok, men det gjør at man føler seg tryggere. Vi har fått gode tilbakemeldinger og vi har også vært i kontakt med vektere som bruker app-en og sier at de anbefaler tjenesten, sier Balandin.

Bigger jobber med å gjøre tjenesten bedre. Før jul lanserer de en rekke tilleggsfunksjoner.

- Det første som kommer, er en mulighet til konferansesamtale, der man kan ha kontakt med mange venner samtidig. Vi har også laget et sporefunksjon. Det betyr at dersom man for eksempel skal gå gjennom parken, gir den vennene dine beskjed med en sms og en link til et kart slik at de vet nøyaktig hvor du er og kan se om du løper eller stopper underveis, sier Balandin.

Han sier at Bipper ser på mulighetene for å lage alarmsignaler og til å utnytte funskjonene til video- og lydopptak på smarttelefoner i senere versjoner.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært