Meny

«Tønsberg» gjenoppstår til protester

Etter å ha vært borte fra bybildet i Berlin i ett år er butikken «Tønsberg» gjenåpnet på ny adresse. Foto: Thomas Olsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hundre berlinerne demonstrerte mot nyåpnigen av klesbutikken «Tønsberg». Også Tønsbergs ordfører er fortvilet.

BERLIN (ABC NYHETER): Kampen mot klesmerket Thor Steinar, en favoritt i nynazistiske miljøer, fortsetter i Berlin.

Etter at butikken «Tønsberg» ble tvunget til å forlate sitt tidligere lokale i Rosa Luxemburg-Straße i bydelen Mitte i fjor høst, åpnet de i forrige uke et nytt utsalg i Berlin.

Les også: - «Tønsberg» må ut

Denne gangen har de flyttet seg enda et hakk lenger øst i den tyske hovedstaden, til bydelen Weißensee. Under åpningen av butikken i Berliner Allee sist fredag markerte over hundre demonstranter sin avsky ovenfor «Tønsberg», som utelukkende selger Thor Steinar-klær.

Ifølge den tyske avisen «Der Tagesspiegel» frykter mange at butikken kan bli et nytt møtested for det nynazistiske miljøet i Berlin.

Les også: Slutt med norske flagg på naziklær

Forvtilet ordfører

Ordfører i Tønsberg, Petter Berg (H), er oppgitt over at bynavnet gang på gang blir misbrukt av klesmerket.

– Vi er fortvilet og ønsker ikke at bynavnet vårt skal bli forbundet med nynazistiske miljøer, sier Berg.

Han understreker at det ikke er første gang Tønsberg blir misbrukt av Thor Steinar og at kommunen tidligere har brukt ambassaden i Berlin til å overlevere brev med en sterk henstilling om at klesmerket må finne et nytt navn til butikkene sine. Det er i alt tre butikker med navnet «Tønsberg» i Tyskland.

– Dessverre fins det ingen juridiske pressmidler vi kan ta i bruk. Bynavn er allemannseie. Men vi misliker sterkt assosiasjonene det skaper.

Les også: Slutt med norske flagg på naziklær

Sterkt beklagelig

Det var store protester da «Tønsberg» åpnet i Mitte også. Foto: Nils Myklebost / SCANPIX

Thor Steinar har totalt 11 butikker i Tyskland, alle med norske navn. Også produktene bærer  navn fra norske byer og steder. Det er firmaet Mediatex GmbH som står bak klesmerket.

Den norske ambassaden i Berlin har tidligere lagt politisk press på tyske myndigheter for å få det norske flagget fjernet fra kleskolleksjonen e og markedsføringen av Thor Steinar. Det førte til at Mediatex i 2008 sluttet å bruke det norske flagget.

Ovenfor ABC Nyheter gjør ambassaden det klart at de ikke syns noe om gjenåpningen av «Tønsberg».

– Åpningen av butikken er sterkt beklagelig, noe ambassaden også har gitt uttrykk for overfor Mediatex, sier Anne-Kirsti Wendel Karlsen, presse- og kulturråd ved den norske ambassaden i Berlin.

Les også: Går til retten for å fjerne norske flagg fra klær

Kampen mot bruken av norske stedsnavn i markedsføringen av kolleksjonene og som butikknavn har ifølge ambassaden derimot vist seg å være vanskeligere enn fjerningen av flagget.

De har bistått norske kommuner med å oversende protestbrev. Og de siste årene har de også innhentet tysk juridisk ekspertise, som har konkludert med at det ikke er mulig å forfølge bruk av stedsnavn i rettssystemet.

God PR

Mediatex sier til ABC Nyheter at de ikke har mottatt klager på den nyåpnede butikken og at de har etablert seg i Weißensee for «å tjene penger».

– Dere må skrive hva dere vil om oss. All PR er god PR, sier Uwe Meusel, som driver Thor Steinar-firmaet Mediatex GmbH.

Når ABC Nyheter besøker «Tønsberg» må vi banke på for å komme inn. Det er kun dørhåndtak på innsiden av døren, og det er tydelig at Thor Steinar ønsker å ha kontroll på hvem som besøker butikken.

Høst- og vinterkolleksjon-katalogen er lagt frem og ser ut som en turistbrosjyre for Norge, med en mannlig modell som poserer på naturattraksjonen Kjeragbolten i Rogaland.

Nyttesløst forbud

I blomsterbutikken på  andre siden av gaten er de ikke begeistret for sine nye naboer.

– Jeg ble lei meg da jeg hørte hvem det var som skulle flytte inn. Det er utrolig synd for bydelen vår, men hva kan vi gjøre?, sier floristen, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt til ABC Nyheter.

Hun tror ikke Weißensee har den riktige kundekretsen til butikken.

– Her bor det for det meste eldre mennesker og unge urbane småbarnsfamilier. Jeg tror det blir vanskelig for butikken å få fotfeste her.

I Tyskland har det i flere år vært forbudt å gå med klesmerket i Bundestagen, på flere fotballstadioner og på enkelte universiteter.

Men interessen for Thor Steinar-kolleksjonene ser ikke ut til å avta av den grunn.

Også i bydelen Friedrichshain i Berlin selges klærne. Her heter butikken «Tromsø».

Les også: «Tromsø» er nynazistenes butikk


Les flere nyheter her

Populært