Meny

Nye skip på vei til Gazastripen

VIL SE AN SITUASJONEN: Oberstløytnant Avital Leibovich i det israelske forsvaret. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe propalestinske aktivister har satt kursen mot Gazastripen i to skip for å bryte sjøblokaden av området. Israel forbereder seg på å stanse skipene.

Oberstløytnant Avital Leibovich i det israelske forsvaret vil ikke si hvordan fartøyene kan bli stanset, men at «vi må vurdere og se om vi står overfor voldelige passasjerer».

De 27 aktivistene som dro i to skip fra Tyrkia onsdag, kommer fra Australia, Canada, Irland og USA, og det er også palestinske aktivister om bord.

Skipene har med seg medisiner til det palestinske området. Leibovich sier Israel kommer til å tilby å losse forsyningene og levere dem til Gazastripen.

Les også: FN-rapport gir begge parter skyld etter Gaza-aksjon

IDF-talsperson Bjørn Hermann sier Israel er forberedt på å ta imot de to fartøyene og skriver i en uttalelse at «målet til flotiljen er å provosere Israel».

– Vi konstaterer at grenseovergangene mellom Israel og Gaza er åpen for varetilførsel forutsatt sikkerhetsinspeksjon mot smugling av våpen og sprengstoff, skriver han.

Les også: Tyrkia utviser Israel-ambassadør

Propalestinske aktivister gjorde et storstilt forsøk på å bryte sjøblokaden i mai i fjor da en konvoi av skip ledet av tyrkiske Mavi Marmara prøvde å nå Gazastripen.

Israelsk marine aksjonerte, og ni tyrkiske aktivister ble drept om bord i Mavi Marmara.

En ny konvoi prøvde å ta seg til området i juli i år, men nådde ikke fram.

Les flere nyheter

Populært