Meny

Avgjør fredag om Breivik får møte i retten

FÅR SVAR FREDAG: Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra krever at terrorsiktede Anders Behring Breivik får være til stede under neste fengslingsmøte. Her på vei ut fra Ila etter å ha besøkt ham i fengselet. Foto: Jarle Brenna/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarene til Anders Behring Breivik mener han sitter så isolert at det er uansvarlig å ta neste fengslingsmøte på videolink. Oslo tingrett avgjør saken fredag.
Fakta – videolink under fengslingsmøte
*Straffeprosesslovens §185 ble tidligere i år endret, slik at rettsmøter kan avholdes ved at den siktede kun får delta via videolink fra fengselet.


*Hovedregelen er fremdeles at den siktede skal møte i retten, men dersom «omkostningene ikke står i rimelig forhold til betydningen av at siktede møter» og retten finner det «ubetenkelig ut fra formålet med rettsmøtet og øvrige omstendigheter», kan rettsmøtet holdes som fjernmøte med bildeoverføring.

*Fjernmøte kan ikke brukes når retten skal behandle spørsmål om ileggelse eller forlengelse av isolasjon.

*Forskriftsendringen ble innført fordi det i mange saker er store kostnader knyttet til å frakte siktede over lange avstander fra de ulike fengslene til rettslokalene.

*Endringen trådte i kraft 1. september i år. Breivik-saken er første straffesak i Oslo tingrett hvor politiet ber om at den nye bestemmelsen tas i bruk.

*Breiviks forsvarere motsetter seg dette.

Kilde: NTB

Oslo tingrett skal fredag avgjøre om Breivik skal bli den første siktede i en straffesak som nektes å møte til et fengslingsmøte, etter at de nye reglene som åpner for dette trådte i kraft 1. september.

Breivik er siktet for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet i Oslo 22. juli der 77 personer ble drept.

– Jeg vil advare mot å anvende en helt ny lovbestemmelse i akkurat denne saken, sier en av Breiviks to hovedforsvarere, Vibeke Hein Bæra, til NTB.

Les også: Vil ha Breivik på videolink fra fengselet

Tidligere denne uken ble det kjent at politiet ønsker at den terrorsiktede 32-åringen ikke skal få møte i retten under det kommende fengslingsmøtet mandag 14. november. De har begjært at han kun skal få delta via videolink fra en celle på Ila fengsel.

Forsvarerteamet til den terrorsiktede 32-åringen leverte onsdag sine innsigelser til politiets begjæring. De er sterkt kritisk til at deres klient ikke skal få møte i retten.

De facto isolert

Vibeke Hein Bæra peker på at selv om politiet formelt har opphevet isolasjonen av Breivik, så sitter han i praksis fremdeles helt isolert. Årsaken er at Breivik er den eneste fangen i Norge som for tiden sitter på det Kriminalomsorgen kaller «særlig høyt sikkerhetsnivå». Hadde det vært flere på samme vilkår, kunne Breivik hatt en viss sosial omgang med andre innsatte. I tillegg er han fremdeles underlagt medie-, brev- og besøksforbud.

Les også: Politiet frigir nytt Breivik-bilde

– Det at han fremdeles de facto sitter fullt isolert, er et sterkt argument for at han bør få møte, sier Bæra, og minner om at fjernmøte-bestemmelsen ikke kan brukes så lenge siktede er pålagt ordinær isolasjon.

– Et aspekt her, er at han allerede har sittet lenge isolert, og vil være fortsatt isolert i lang tid framover. Vi mener derfor at det er viktig at han får være til stede, slik at dommeren og alle som er til stede får vurdere helsetilstanden hans med egne øyne, sier Bæra.

Les også: - Israel bak Behring Breivik

Forsvarerteamet mener det går på rettssikkerheten løs dersom Breivik ikke selv får møte i retten.

Dyrt

Politiet har argumentert med at de har brukt store ressurser på å frakte Breivik til og fra retten under de tidligere fengslingsmøtene, og at det vil være både billigere og sikrere å holde ham i en celle på Ila.

Les også: AUF-lederens flukt fra Utøya

– Jeg har forståelse for ressursspørsmålet, men akkurat i denne saken, hvor man er så opptatt av at vi skal klare å ivareta rettssikkerheten hans, så mener vi at det argumentet ikke veier tungt nok. Det er viktig at samfunnet tar den kostnaden, sier Bæra.

Les også: Her ankommer Lippestad gården

Det kommende fengslingsmøtet er det første hvor presse og fornærmede får lov til å være til stede. Politiet har begjært delvis lukkede dører, men Breiviks forsvarere ber derimot om at dørene åpnes for alle.

– Vår klient ønsker å forklare seg for åpen rett. Politiet har etterforsket saken bredt i tre måneder uten å finne spor av medsammensvorne, og vi synes ikke de har godtgjort hvorfor de fremdeles trenger lukkede dører, sier Bæra.

Les også: Forsvarer manglende Utøya-innsats

Når fengslingen går ut mandag 14. november, har Breivik sittet fengslet i 16 uker.

Oslo tingrett opplyser til NTB at de kommer med sin kjennelse i saken fredag.

Les flere nyheter

Populært