Meny

Bislett-drapet: Varetektsfengsles i to uker

BLOD PÅ VEGGEN: En person ble drept og en skadet på en Halloween-fest i Oslo. Den tiltalte ligger kritisk skadd og i koma på Oslo universitetssykehus Ullevål. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten at han har vært i stand til å forklare seg, ble den 21 år gamle mannen som er siktet i Bislett-drapet varetektsfengslet i to uker i fullstendig isolasjon.

Oslo tingrett valgte dermed verken å følge politiadvokat Per Niklas Hafsmoes begjæring om fire ukers varetekt eller forsvarer Harald Stabells påstand om at hans klient ikke skulle fengsles.

21-åringen fra Hemsedal ligger alvorlig skadd på enerom på Oslo universitetssykehus Ullevål med politivakt utenfor. Legene på sykehuset har gitt beskjed om at det verken er medisinsk forsvarlig at han møter i retten eller snakker med noen.

Etter at han ble innlagt med knivskader natt til søndag, har han ikke kommunisert med verken Stabell eller påtalemyndigheten.

– Jeg står på det jeg mener. Det er problematisk for rettssikkerheten å avsi kjennelse sånn som situasjonen var i dag. Jeg kan ikke anke dette. Det må min klient gjøre, sier Harald Stabell til NTB onsdag kveld.

Isolert

På bakgrunn av at siktede ikke har vært i stand til å uttale seg i saken, finner retten at fengsling i fire uker vil være et uforholdsmessig grep.

Det er uklart når siktede vil være i stand til å avgi noen forklaring i saken, men fengslingsspørsmålet bør etter rettens syn uansett behandles på nytt innen to uker, skriver tingrettsdommer Yngvild Thue i sin slutning.

Les også: - Fant en person død

Se video: Skrev «Gud» med blod

21-åringen blir underlagt både brev- og besøksforbud og fullstendig isolasjon i perioden, slik påtalemyndigheten begjærte.

Thue grunngir dette med at det av hensyn til etterforskningen er viktig at den siktede ikke får anledning til å kommunisere med andre involverte eller innsatte.

– Vi er fornøyd med at vi fikk medhold i brev- og besøksforbud og isolasjon. To uker er greit nok. Da blir det et nytt fengslingsmøte og vi håper at vi da har fått den siktede i tale og at han er i stand til å forklare seg før det, sier Hafsmoe som har håp om at politiet kan få snakket med 21-åringen fredag eller lørdag.

Behov for kjennelse

Stabell har stilt seg svært kritisk til at det blir avsagt i en kjennelse når siktede ikke engang har fått forklart seg eller kommentert siktelsen.

Tingretten viser da også til straffeprosessloven som fastslår at påtalemyndigheten ved førstegangsfengsling må fremstille siktede for tingretten.

Samtidig peker Thue på at Høyesterett har uttalt at sykdom kan rettferdiggjøre at en siktet ikke fremstilles, også ved førstegangsfengsling, men at det er et veldig snevert unntak.

Det kan synes som om Høyesterett i det aktuelle tilfellet har forutsatt at siktede har gitt samtykke til at fengslingsspørsmålet behandles i hans fravær. Det følger også av retten til kontradiksjon at siktede får anledning til å uttale seg om saken før spørsmålet om fengsling behandles, skriver dommeren.

Thue konkluderer med at det i denne saken ikke har vært mulig å oppnå et slikt samtykke, men mener påtalemyndigheten har et reelt behov for å få en kjennelse i saken.

Uten den vil ikke politiet kunne holde siktede pågrepet eller begrense besøket til ham når han blir frisk nok til det. Det vil igjen få betydning for faren for bevisforspillelse, heter det.

Slutningen forelå over tre timer etter at onsdagens 40 minutter lange fengslingsmøte var avsluttet noe før klokka 16 – uten siktede til stede.Dommeren tok til følge aktors begjæring om at saken gikk for lukkede dører av hensyn til etterforskningen.


Les flere nyheter her

Populært