Meny

Bama trekker basilikum

Basilikum fra Israel har trolig gjort 45 personer i Norge syke. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bama har trukket et parti basilikum fra markedet etter nasjonalt diaréutbrudd.

Handelsbedriften mistenker at basilikum som er levert til storkjøkkenmarkedet, er smittekilden til det nasjonale utbruddet av tarminfeksjonen shigellose.

Mattilsynet viser til at egenprodusert pesto ved en cateringbedrift i Tromsø trolig er årsaken til at 42 personer i byen er smittet. Pestoen inneholdt blant annet basilikum som var importert fra Israel av Bama.

Les også: Nasjonalt utbrudd av tarmsykdom

- Dessverre allerede spist

Nå har frukt- og grønnsakprodusenten valgt å trekke tilbake mulige rester av partiet, opplyser Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, via Twitter.

– Det aktuelle partiet ble sendt ut på markedet for fire uker siden, og er nok dessverre allerede spist. Vi har trukket tilbake fra avdelingene i tilfelle det skulle være noe liggende der, sier informasjonssjef hos Bama, Hanne Linnert, til NRK.no.

Basilikumen er bare solgt til storhusholdninger og ikke i dagligvarebutikker, ifølge Bama.

Den samme basilikumen er også levert til en restaurant i Østfold. De tre pasientene som ble smittet der, hadde alle spist ved denne restauranten i tiden før de ble syke. Det fjerde tilfellet i Østfold er et sekundærtilfelle, det vil si at personen antakelig er smittet av en av pasientene i utbruddet.

Kvalme og feber

Ifølge Linnert har den samme bakteriestammen blitt funnet hos alle de 45 personene som har blitt syke. Bama mistenker at det er basilikumen de har importert som er smittekilden, selv om det ikke er bekreftet.

– Vi har trukket for å være føre var, men det hjelper dessverre ikke de som har blitt syke, sier hun.

Shigella-bakterien lever i tarmen til mennesker som er blitt smittet, men bakterien kan også forurense mat og vann. Ifølge Mattilsynet er de vanligste symptomene diaré, ofte blodtilblandet, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.

Det er ikke kommet melding om ytterligere tilfeller av shigellose de siste dagene. Folkehelseinstituttet regner derfor med at utbruddet er på hell.

Les også: Mattilsynet stjal skolemiddagen

Les mer om utbruddet hos Folkehelseinstituttet

Les flere nyheter

Populært