Vil prøve igjen med ny nødhjelpskonvoi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens verden raser mot Israel, forbereder propalestinske aktivister et nytt forsøk på å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. Også dette forsøket vil bli stoppet, advarer det israelske militæret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Free Gaza Movement og IHH
* Free Gaza Movement (FGM) er en solidaritetsgruppe med palestinerne dannet for å bryte den israelske blokaden av Gazastripen og levere hjelpeforsyninger til området.

* FGM arbeider for at palestinerne skal få uhindret adgang ut og inn av Gazastripen, og at palestinske myndigheter skal kontrollere hvem som reiser inn og ut av området. Kontrollen skal omfatte havner og flyplasser.

* Organisasjonen støtter palestinernes rettigheter, men ingen spesiell palestinsk organisasjon.

* Tyrkiske IHH ble dannet i 1992, men formelt registrert i 1995, for å støtte de bosniske muslimene under krigen i Bosnia.

* IHH er en tyrkisk forkortelse for Stiftelsen for menneskerettigheter, friheter og humanitær hjelp. Aktiv i over 100 land.

* Organisasjonen skal ha nære bånd til Hamas og islamistiske hjelpeorganisasjoner, og den har vært etterforsket av tyrkisk politi for våpenkjøp og rekruttering av folk til å føre hellig krig.

(Kilder: Free Gaza Movement, Dansk Institut for Internasjonale Studier DIIS Working Paper, Wikipedia) (©NTB)

Sikkerhetsstyrker fra Hamas holder vakt ved havna i Gaza by. Organisasjonen som organiserte den første konvoien med hjelpesendinger, sier den ikke har gitt opp, og at et nytt skip lastet med nødhjelp nå er på vei mot Gazastripen. Foto: REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa / SCANPIXSikkerhetsstyrker fra Hamas holder vakt ved havna i Gaza by. Organisasjonen som organiserte den første konvoien med hjelpesendinger, sier den ikke har gitt opp, og at et nytt skip lastet med nødhjelp nå er på vei mot Gazastripen. Foto: REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa / SCANPIX

Organisasjonen Free Gaza Movement opplyste tirsdag at skipet MV Rachel Corrier forlot Malta mandag med kurs for Gazastripen. Skipet er lastet med nødhjelp og har 15 aktivister om bord.

Les også: - Elitesoldatene ble ydmyket

– Vi har ikke gitt opp, dette blir ikke den siste konvoien, sier organisasjonens talskvinne Greta Berlin.

En løytnant i den israelske marinen sier hans enhet står klar til å blokkere skipet. Ifølge israelsk militærradio kan skipet nå farvannet utenfor Gazastripen onsdag. Men Berlin sier skipet ikke vil forsøke å ta seg inn mot land før i begynnelsen av neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har myndighetene i Egypt åpnet grenseovergangen Rafah til Gazastripen for å slippe inn humanitær hjelp til det palestinske området, melder nyhetsbyrået Mena. Ifølge den fundamentalistiske bevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, skal grensen holdes åpen på ubestemt tid.

Flere skip

NUPI-direktør Jan Egeland tror en ny bølge av båter kan komme til å tvinge fram en løsning på konflikten om blokaden av Gazastripen.

Les også: Åpner grensen mot Gaza

– Solidaritetsbevegelser verden over ser at man endelig har en aksjonsform som kan fungere. Dette er jo ikke de siste skipene, sier Egeland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israel lover å stanse nye skip på vei til Gaza

– En tenkbar aksjonsform er at man kommer med 100 småbåter om tre måneder. Og så kommer man med 2.000 småbåter, hva vil Israel da gjøre, spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst ni propalestinske aktivister ble drept da Israel gikk til aksjon mot flere skip med nødhjelp mandag.

Dersom Israel vil stanse alle uansett, så er den blodige bordingen bare en forsmak, ifølge Egeland.

– Er det i Israels interesse? Nei. Og det er her man kan tenke seg en logisk utvikling, sier direktøren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Streik og landesorg

Frustrerte og fortvilte innbyggere på Gazastripen har gått ut i storstreik i protest mot Israel, opplyser Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen driver hjelpearbeid på Gazastripen, og ifølge presseansvarlig Ivar Christiansen var situasjonen i området rolig tirsdag.

– Det er innført en omfattende streik, noe som i seg selv er en kraftig reaksjon. Det er også tre dagers landesorg. Men ellers er det ganske rolig, sier han til NTB.

Christiansen forteller at mange på Gazastripen nå håper at verdenssamfunnets reaksjoner skal bidra til at situasjonen endrer seg, selv om få egentlig tror det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever nordmenn løslatt

De tre nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som var med på flåten, har blitt identifisert av israelske myndigheter og holdes i varetekt i det toppsikrede fengselet Beer Sheva. Norske myndigheter krever å få tilgang til dem og at de må løslates.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I likhet med Sikkerhetsrådet krever Norge full konsulær tilgang til involverte norske statsborgere, og at fangene frigis umiddelbart. Vi har i klare ordelag fremsatt dette kravet overfor israelske myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Tirsdag reiste ansatte ved den norske ambassaden i Tel Aviv til fengselet for å prøve å komme i kontakt med nordmennene.

Støre sier Norge også støtter kravet fra Sikkerhetsrådet om en uavhengig gransking av den israelske aksjonen.

Kritikk hjemmefra

Bordingen av skipene som skulle til Gaza, ble en total fiasko og skader Israels allerede frynsete internasjonale omdømme, skriver israelske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu får dessuten flengende kritikk for måten aksjonen ble planlagt og gjennomført på, og for mediehåndteringen etter at den voldelige konfrontasjonen var et faktum.

Liberale Haaretz kaller operasjonen mot skipene en «skammelig fiasko» og advarer om at den vil få store politiske følger for Israel.

Den mer konservative Jerusalem Post konkluderer med at Israel igjen står der landet så mange ganger tidligere har stått: med ryggen mot veggen. (©NTB)